Szilveszteri recept a katonaszakácsoktól
Szöveg: honvedelem.hu | 2011. december 31. 12:22Az év utolsó napján, a jókedv és a szórakozás mellett a finom étkeké a főszerep. Mint minden esztendőben, idén is a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket – a Magyar Katonaszakács Válogatott keresett a szilveszteri bulihoz illő receptet a honvedelem.hu olvasói számára.
![1595929518](https://honvedelem.hu/media/cache/width_465/images/media/5f1ff3ae62031156382077.jpg)
- 1 kilogramm bőrös malaccomb,
- olaj,
- 2 darab sárgarépa,
- 3 fej hagyma,
- 2 fej fokhagyma,
- friss zeller zöldje,
- friss rozmaring,
- friss kakukkfű,
- friss zsályalevél,
- friss petrezselyem zöldje,
- só,
- bors.
Az elkészítés módja:
A malaccombot több vágással megnyitjuk, hogy nagyjából két centiméter vastag kiterített húst kapjunk.
A friss fűszereket összevágjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és olajjal fűszeres masszát
készítünk, amellyel a kiterített combot bekenjük, feltekerjük, megkötözzük és sóval, borssal
fűszerezzük.
Ezután a megtisztított, összevágott zöldségágyon kevés vízzel és olajjal 160 Celsius-fokon, három órán keresztül sütjük.
Kölespuding:
- 25 dekagramm köles,
- 1,5 deciliter tej,
- 2 darab tojás,
- petrezselyem,
- só,
- bors.
Az elkészítés módja:
A kölest egy csipet só hozzáadásával megfőzzük, annyi vízben, hogy éppen ellepje. Ezután elkeverjük
a tojássárgájával, tejjel, sóval, borssal és a finomra vágott petrezselyemmel. A tojásfehérjét kemény
habbá verjük, majd a köleshez keverjük. Kivajazott formában 150 Celsius-fokon, 20 percig sütjük.
Szalonnás zöldbabrőzse:
30 dekagramm zöldbab,
- só,
- bors,
- fokhagyma,
- 8 szelet bacon szalonna.
Az elkészítés módja:
A babot leforrázzuk, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. Rőzsénként 8–10 szál babot
körbetekerünk baconnel. Tálalás előtt a malaccomb mellett besütjük 20–25 percig.
Jó étvágyat kívánunk!