Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szilveszteri recept a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. december 31. 12:22

Az év utolsó napján, a jókedv és a szórakozás mellett a finom étkeké a főszerep. Mint minden esztendőben, idén is a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket – a Magyar Katonaszakács Válogatott keresett a szilveszteri bulihoz illő receptet a honvedelem.hu olvasói számára.

Az idei recept: zöldfűszeres, bőrös malactekercs, kölespudinggal, szalonnás zöldbabrőzsével, amit a szakácscsapat egyik tagja, Bojtos György – a Hotel Hadik szakácsa – állított össze.

1595929518
Hozzávalók:

  • 1 kilogramm bőrös malaccomb,
  • olaj,
  • 2 darab sárgarépa,
  • 3 fej hagyma,
  • 2 fej fokhagyma,
  • friss zeller zöldje,
  • friss rozmaring,
  • friss kakukkfű,
  • friss zsályalevél,
  • friss petrezselyem zöldje,
  • só,
  • bors.

Az elkészítés módja:

A malaccombot több vágással megnyitjuk, hogy nagyjából két centiméter vastag kiterített húst kapjunk.
A friss fűszereket összevágjuk, zúzott fokhagymával, sóval, borssal és olajjal fűszeres masszát
készítünk, amellyel a kiterített combot bekenjük, feltekerjük, megkötözzük és sóval, borssal
fűszerezzük.
Ezután a megtisztított, összevágott zöldségágyon kevés vízzel és olajjal 160 Celsius-fokon, három órán keresztül sütjük.

Kölespuding:

  • 25 dekagramm köles,
  • 1,5 deciliter tej,
  • 2 darab tojás,
  • petrezselyem,
  • só,
  • bors.

Az elkészítés módja:

A kölest egy csipet só hozzáadásával megfőzzük, annyi vízben, hogy éppen ellepje. Ezután elkeverjük

a tojássárgájával, tejjel, sóval, borssal és a finomra vágott petrezselyemmel. A tojásfehérjét kemény
habbá verjük, majd a köleshez keverjük. Kivajazott formában 150 Celsius-fokon, 20 percig sütjük.

Szalonnás zöldbabrőzse:

  • 30 dekagramm zöldbab,

  • só,
  • bors,
  • fokhagyma,
  • 8 szelet bacon szalonna.

Az elkészítés módja:

A babot leforrázzuk, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. Rőzsénként 8–10 szál babot
körbetekerünk baconnel. Tálalás előtt a malaccomb mellett besütjük 20–25 percig.

Jó étvágyat kívánunk!