Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria – újabb tábornok dezertált, leváltották a miniszterelnököt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 8. 10:46

Dezertált egy szíriai tábornok és a kíséretében lévő 11 tiszt – közölte a török külügyminisztérium augusztus 7-én, kedden. A dezertőrök már Törökországban tartózkodnak, ahova hétfőn több mint 1300 menekült érkezett – jelentette az Anadolu török hírügynökség.

Eddig mintegy húsz szíriai tábornok dezertált. A török hatóságok nem tudták megmondani, hogy pontosan hányan tartózkodnak közülük jelenleg Törökországban, többen ugyanis visszatértek Szíriába, hogy a rendszer ellen harcoljanak.
A szíriai felkelés kezdete – 2011 márciusa – óta közel 50 ezer menekült érkezett Törökországba, ahol a többi szomszédos országhoz hasonlóan válságot idézett elő a harcok elől menekülő szíriaiak tömeges beáramlása.

Szíriai katonatisztek – gyakran sorkatonákkal együtt – szinte naponta dezertáltak a hadseregből az elmúlt hónapokban. A dezertőröket Törökországban külön táborban helyezik el, s fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe.

A miniszterelnök menesztése nem lesz hatással a damaszkuszi politikára

Rijád Hidzsáb szíriai miniszterelnök menesztése nem lesz hatással a damaszkuszi politikára – közölte a kormány rendkívüli ülése után a szíriai tájékoztatási miniszter.

Omran az-Zohbi úgy fogalmazott, hogy bármilyen posztot töltsenek be azok, akik elmenekülnek az országból, Damaszkusz politikája nem fog változni, a kabinet folytatni fogja a válságkezelést. A tárcavezető szerint a szíriaiak túlnyomó többsége elutasítja az országgal szembeni ellenséges kampányt, az ellene összeesküvést szövögetők pedig tévednek, amikor alábecsülik a szíriai népet.

A damaszkuszi média hétfőn jelentette, hogy Rijád Hidzsáb miniszterelnök elmenekült az országból, miután leváltották. A legfrissebb hírek szerint Bejrútba ment, hogy onnan továbbrepüljön Szaúd-Arábiába, majd Törökországba. Szóvivője felolvasta Hidzsáb közleményét, amely szerint a politikus elpártolt „a gyilkos és terrorista rezsimtől", és csatlakozott a forradalmárokhoz.

Omran az-Zohbi elítélte Rijád Hidzsáb „hazafiatlan cselekedetét", szerinte „eltűnt az országból, nem mondott semmit, és meg sem magyarázta döntését". Zohbi cáfolta azt, hogy a miniszterelnökkel együtt más kormánytagok is elhagyták az országot.

A kabinet hétfői rendkívüli ülésén Omar Ghalauvandzsi ideiglenes kormányfőnek kinevezett eddigi miniszterelnök-helyettes elnökölt.

Hidzsáb leváltásának és menekülésének körülményei továbbra is tisztázatlanok. A Hszinhua hírügynökség úgy tudja, hogy a politikus nem volt hajlandó vasárnap aláírni egy Oroszországgal kötendő megállapodáscsomagot a szíriai nyersolaj értékesítéséről, holott az ügylet többmilliárdos bevételt jelentett volna az Aszad-rezsimnek. Hidzsáb testvére azt mondta, hogy fivérét emiatt letartóztatták volna az ország gazdaságának aláásása címén, ezért elhagyta Szíriát.

Címkékeskü