Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Duplán dobogós a győri katona

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2012. augusztus 8. 11:32

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonája, Kasza László zászlós a napokban kiváló eredménnyel tért haza az osztrák központú WKF (World Kickboxing Federation) által a horvátországi Varazdinban július 16. és 21. között megrendezett Küzdősport és Harcművészeti Világbajnokságról. Az eseményen 32 ország 550 versenyzője közül a győri katona kétszer is a dobogóra léphetett. Vele beszélgettünk.

1595939748
Kasza László 1986 óta foglalkozik küzdősporttal és harcművészettel, 1987-ben volt az első területi szintfelmérő versenye és 2009-ben, a római Európa-bajnoksággal fejezte be a bunyót. Azóta formagyakorlat-versenyeken vesz részt. Mindemellett 22 éve edzősködik és 13 éve van saját egyesülete, a pápai Fighting Force SE.

Hogyan készült a versenyre?

Minden versenyre lelkiismeretesen készülök − természetesen egy világbajnokságra többszörös erőbedobással edz mindenki, hiszen nálunk ez a nemzetközi versenyek csúcsa. Mindennap gyakoroltam a formagyakorlatomat, csiszoltam a technikákat. Sokat lazítottam, hogy a technikák szépen kivitelezettek legyenek; erősítettem, hogy határozott formát mutassak a bíráknak. Itt szeretném megköszönni parancsnokaimnak, elöljáróimnak, hogy lehetőséget biztosítottak arra, hogy munkaidőben is – természetesen nem a kiképzési feladatok terhére – tudjak készülni!

Hogyan zajlik egy ilyen verseny?

A világbajnokság első napja a regisztrációé és az orvosi vizsgálatoké. Itt már elkezdődik a másik nemzet versenyzőinek mustrája, a lehetséges ellenfelek feltérképezése. A második napon leginkább bírói értekezletek, szemináriumok vannak, aztán a harmadik naptól elkezdődnek a selejtezők. A hét végén már a döntők folynak, s rendszerint a szombati napon egy profi gálával fejeződik be a világbajnokság.
A formagyakorlat kategóriában mindenki bemutatja gyakorlatát, utána a pontok alapján kiemelik azt a hármat, akik között eldől a dobogós helyezések sorrendje.

1595939748
Milyen érzés volt felállni a dobogóra?

Tudtam, hogy kevés az esélyem a végső győzelemre, hiszen egy osztrák világszövetség osztrák versenyzőivel kellett összemérnem a tudásom, és ez megoldhatatlannak tűnt. Mindent megtettem mind a két kategóriában, amiben indultam: az osztrák és német versenyzőkön kívül én voltam az egyetlen más nemzetbeli, aki dobogóra tudott állni. A verseny végén odajött hozzám a végső győztes osztrák mester, és halkan csak annyit mondott: „jobb voltál nálunk…"  Természetesen mindezek mellett egy világbajnoki dobogóra nagyon nagy élmény felállni!

Melyek az eddigi legjobb eredményei?

A versenyzői pályafutásom csúcsa a 2008-as csehországi világbajnokság volt, ahol küzdelemben világbajnoki aranyérmet nyertem. Semmihez nem fogható érzés volt, hiszen amikor csak neked játsszák a Himnuszt, annak leírhatatlan a hatása. Kívánom minden versenyzőnek, hogy élje legalább egyszer át, hiszen óriási erőt adhat a továbbiakban, és igazolja, hogy az elvégzett munka mindig meghozza gyümölcsét!

Fotó: Kasza László archívuma