Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolnokon az első két H225M helikopter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. július 17. 19:26

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki repülőterére megérkezett az első két Airbus H225M típusú helikopter július 17-én, hétfőn. A Magyar Honvédség a haderőfejlesztés keretén belül összesen tizenhat darab „kétszázhuszonötös” szállítógépet rendelt.

_HSZ7275 másolat

A szállító konfigurációjú forgószárnyasokat két vízsugárral köszöntötték a dandár területén. A francia és magyar pilóták vezette gépeket mások mellett Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka és Simon Zsolt ezredes, a szolnoki alakulat parancsnokhelyettese fogadta.

A két – 70-es és 71-es oldalszámú – helikoptert idén júliusban adták át az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i gyártóközpontjában. A forgószárnyasok magyar típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött, amely során különös figyelemmel vizsgálták a konfiguráció sajátosságait, ugyanis a közepes szállító helikoptereket kimondottan a Magyar Honvédség igényeinek megfelelően gyártották. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében ezenkívül további tizennégy H225M érkezik a honvédség flottájába.

A minisztérium szakemberei 2022 márciusától folyamatos szakmai egyeztetésben voltak a helikoptertípus tervezéséért és gyártásáért, valamint az üzemeltetési és karbantartási rendszeréért felelős szakemberekkel. A folyamat végén, az idei év elején típusalkalmassági tesztrepülések zajlottak.

Kapcsolódó cikkek