Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolnokon is megünnepelték a légierő napját

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2012. augusztus 16. 5:21

Ez az ünnep egy kicsit mindig más, mint a többi az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. Augusztus 15-e a légierő haderőnem és a repülőfegyvernem ünnepe. Mindazoké, akik munkájukkal, szakértelmükkel, tapasztalatukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy „a vasak a levegőben legyenek”, és garantálják Magyarország légterének biztonságát.

1595940074
Az ünnepség első részében ismertették a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntőjét, melyben dr. Benkő Tibor vezérezredes kiemelte, hogy amióta az emberiség ősi vágya teljesült és lehetővé vált a repülés, mindig kiemelt figyelem irányult azokra, akik ezt a szép hivatást választották. Bátorságukat, szakmai felkészültségüket mindenhol nagyon hamar hazájuk szolgálatába állították, és a katonai repülés évszázada során szerepük folyamatosan nőtt. Ez Magyarországon sincs máshogy. A haza szolgálata és a szövetségi kötelezettségek feladatrendszerében a légierő haderőnem tagjai fontos szerepet játszanak.

Benkő vezérezredes méltatta az alakulat Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonáinak magas színvonalú munkáját, melyet nemzetközi elismerés és megbecsülés övez. Kérte a repülős hagyományok és a szakmai kultúra ápolását, megőrzését. Ezek ma már köteleznek a magas színvonalú munkavégzésre, de egyben garantálják is az ehhez szükséges erőt.

A rendezvény az elismerések átadásával folytatódott, amelynek során – a békefenntartásért járó kitüntetések mellett – most először vehettek át a bázis állományának Afganisztánban amerikai egységekbe tagozódva szolgálatot teljesítő tagjai közvetlen amerikai elöljáróiktól, illetve a NATO főtitkárától kapott érdemérmeket.

1595940074
Kiss Róbert mérnök ezredes, törzsfőnök kiemelte ezek jelentőségét és felhívta a figyelmet a mögöttük lévő teljesítményre, amely példa lehet mindenki előtt.
Ezután az ünnepség a repüléstörténeti emlékparkban folytatódott, ahol a hazáért, a hon légvédelméért és a repülésért életüket áldozók emlékműve áll.

Itt az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának köszöntőjét ismertették. Domján László vezérőrnagy rámutatott, hogy ez az a hivatás, amely háborús és békeidőben egyaránt veszélyes. A sikerhez elengedhetetlen a légierő tagjaira jellemző összetartás, bajtársiasság, csapatszellem és a hagyományok ápolása.

Ezt követően a helyőrségben települt katonai alakulatok és intézmények vezetői, a Kablay Lajos Veteránrepülő Bajtársi Egyesület, valamint a Magyar Repülők Bajtársi Egyesülete helyezte el az emlékezés koszorúit elhunyt elődeik, bajtársaik emlékművénél.

 
1595940074
 
1595940074

 
 Fotó: Papp Béla főhadnagy