Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jemen – Szanaában katonák csaptak össze

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 15. 21:55

Összecsapás zajlott le augusztus 14-én, kedden a jemeni fővárosban a védelmi minisztériumnál az elnöki gárda több tagja és a minisztérium őrsége között. Öt ember vesztette életét, köztük civilek is.

A különféle források szerint 120-250 gárdista zsoldemelést követelt, és azt, hogy a kormány állítsa le a fegyveres erők átszervezését, amely a februárban lemondásra kényszerített Ali Abdalláh Száleh elnök több rokonát is hátrányosan érinti. A gárdistákat a parancsnokuk, a volt elnök fia vezette.

A tüntetők eltávolítására tett kísérlet összecsapásba torkollott. A gárdisták gépfegyvert és gránátvetőt is használva megpróbálták elfoglalni a minisztériumot, de az őrség a helyszínre érkező erősítés segítségével visszaverte őket. A zendülők közül mintegy ötvenet őrizetbe vettek, a többieknek sikerült elmenekülniük. A rendőrség lezárta a környéket.

Abed Abbo Manszúr Hádi jelenlegi elnök a múlt héten elrendelte a haderő átszervezését. Az intézkedések között van annak a gárdának a csökkentése is, amely a korábbi elnök Ahmed nevű fiának a parancsnoksága alatt áll. Leváltották a volt elnök több hívét is.