Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolnokon készülnek a különleges műveletekre

Szöveg: Koltai Arnold õrnagy |  2010. február 22. 8:35

Az asszimentrikus hadviselés létrejötte, a világ válságövezeteiben történő események, valamint konfliktusok katonai megoldásai egyre jobban szükségessé teszik a különleges műveletekben részt vevő katonai erők utánpótlásának képzését. Jelenleg Magyarországon is zajlik egy különleges műveleti alaptanfolyam.

A 21. század kihívásait szem előtt tartva – a február másodikán megrendezett ünnepélyes megnyitót követően – elindult az első Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyam (International Special Forces Qualification Course – ISFQC) a szolnoki MH. Béketámogató Kiképző Központban. A magyarországi tanfolyamon a képzés nyelve természetesen angol és ugyanazok a NATO standardok érvényesülnek, mint az Amerikai Egyesült Államokban végrehajtott különleges műveleti tanfolyamokon.

A 36 fős kiképzendő állomány magyar, szlovák és észt katonákból áll, akik komoly egészségügyi-, fizikai- és angol nyelvi kiválasztási eljáráson estek át, mielőtt elkezdhették az október közepéig tartó felkészítést. A szelekció célja a legmegfelelőbb állomány kiválasztása volt, mivel a hallgatók a tanfolyam komplexitásából adódóan fokozott szellemi és fizikai megterhelés előtt állnak.

1595897416
A négy különböző szakág (különleges műveleti csoportparancsnoki, fegyveres-, műszaki- és híradó specialista) oktatása az amerikai hadsereg nemzetközi különleges műveleti iskolájához hasonló módon zajlik, az MH Béketámogató Kiképző Központ, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj, és az erre a célra létrehozott, amerikai Mobil Kiképző Csoport (Mobile Training Team – MTT) kiképzőinek segítségével.

A tanfolyam során párhuzamosan és szimultán történik a különleges műveleti csoportok vezetőinek – vagyis a parancsnokoknak, a parancsnokhelyetteseknek, és a csoport tiszthelyetteseknek -, valamint a beosztott állomány felkészítése. A különleges műveleti szakterminológiában ezt a fázist célirányos szakfelkészítésnek nevezik, melynek során a saját szakterületének részleteit, valamint e szaktudás csoporton belüli alkalmazásának ismereteit szerzik meg.

A hagyományos hadviseléstől és fegyvernemi kultúrától eltérően, a különleges erőket általában a megszokottól merőben eltérő, nemegyszer bonyolult körülmények között (éghajlati, terepviszonyok, instabil helyzet) alkalmazzák. A tanfolyam hallgatói ennek megfelelően elsajátítják az önálló, saját erőktől elszigetelt módon történő feladatvégrehajtás fogásait, valamint a rendelkezésre álló és a feladatra felhasználható szükségeszközök kiaknázását és felhasználását.

A csoportparancsnok feladata többek között a harcfeladat vételén, annak elemzésén, kiértékelésén át, a csoporttagok részére szakterületenkénti feladatszabás és a csoport vezetése, irányítása.

A fegyverkezelő specialista hallgatók feladata a különleges műveletek során alkalmazandó, valamint beosztásuk ellátásához szükséges fegyverzettechnikai eszközök, kézi és kollektív fegyverek és fegyverrendszerek alkalmazása, kezelése, beszabályozása és szakszerű karbantartása. A csoporton belül ők azok, akik a kisalegység-harcászat mestereiként, felelősséggel tartoznak a harcászati elvek és gyakorlati fogások oktatásáért és begyakoroltatásáért mind a saját csoportjuk, mind az általuk kiképzendő baráti erők irányában.

1595897416

Tanulmányaik során számos fegyvercsaláddal és azokon belüli típussal ismerkednek meg, hogy azokat bárhol alkalmazni tudják.
A kiképzés gyakorlati részeként az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis lőterén a napokban felmérték az állomány fegyverkezelésben eddig elsajátított jártasságát, illetve végrehajtották az első pisztoly és gépkarabély lőgyakorlatok is. 

A következő szakcsoport a műszaki specialista akinek minden helyzetben ismerni kell az alkalmazási területre való ki-és visszajutási földi-légi-vízi útvonalait, a célterület jellemzőit, valamint a legkülönfélébb mesterséges tereptárgyak, építmények megsemmisítési, rombolási adatait, eljárásmódjait.

A negyedik szakcsoport a híradó specialista akik a küldetés sikeréhez – a különleges műveleti híradás követelményeinek megfelelően – azzal járulnak hozzá, hogy a rendszeresített híradó eszközöket hatékonyan alkalmazzák, hadra fogható állapotban tartják és velük bármikor és bárhol az összeköttetést létesítenek, legyen az műholdas rendszer, vagy háton hordható rádió berendezés.

1595897416
 

 

1595897416
1595897417
 

1595897417
 

1595897417