Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolnokra látogatott a Magyar Honvédség parancsnoka

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: MH 2. KRDD, MH 86. SZHB, Nagy Gábor |  2021. október 28. 19:46

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra látogatott dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy október 28-án, csütörtökön. A Magyar Honvédség parancsnokát dr. Koller József dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka, Sánta Gábor ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka, valamint Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa fogadta.

Szolnok (5)

A program kora reggel közös futással kezdődött, amelyen - dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy vezetésével - a laktanyában állomásozó alakulatok katonái vettek részt. A rendezvény ezt követően a Magyar Honvédség Parancsnokságának vezetői értekezletével, illetve a soron következő negyedéves parancsnoki értekezlettel folytatódott. A megbeszélés egyik rendhagyó pillanata az volt, amikor a Magyar Honvédség parancsnoka egy tortát adott át dr. Koller József dandártábornoknak, mégpedig amiatt, hogy a magyar H145M flotta ideje a mai napon érte el az ötezredik óráját.

Szolnok (10)

Délután a vendégek megtekintették a bázis négy helyszínén berendezett statikus bemutatót, köztük a MT-2-es sátorban kiállított H145M típusú könnyű többcélú helikopter felfegyverzett, illetve kutató-mentő feladatokra felszerelt változatát, a Zlin kiképzőrepülőgépeket, valamint a Mi-17-es és a HCTT szimulátort is. Utóbbi a helikopter személyzetének taktikai felkészítését segíti. Ezt követően az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár különleges műveleti csoportja egy szimulált éjszakai rajtaütést hajtott végre, egy improvizált robbanóeszközök, azaz IED-k gyártásával foglalkozó terrorista sejt rejtekhelyén.

Ezzel egyidőben a bázis adott otthont annak a negyedéves vezénylőzászlósi konferenciának, amelyen az elmúlt három hónap értékelése mellett a jövőbeni feladatokról is szó esett.