Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint 11 000 tartalékos áll a haza szolgálatában

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. október 28. 20:40

Ugrásszerűen nő a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos katonáinak létszáma - mondta Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) parancsnoka a Spirit FM Katonadolog című adásában, október 28-án.

A műsorban elhangzott: 2004 novemberében az utolsó sorkatona is leszerelt. Bár elvi lehetősége volt az önkéntes tartalékos szolgálatnak, a gyakorlati feltételei nem lettek kialakítva. Így jutott a rendszer odáig, hogy 2010-ben összesen 17 önkéntes tartalékos katonája volt az országnak. Bozó vezérőrnagy rámutatott: a helyzet tarthatatlanná vált, ezért 2011. január 1-jétől az önkéntes védelmi, 2012-től az önkéntes műveleti, míg 2017-től - a fejlesztés legnagyobb lépéseként - az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszert indították el. Utóbbi sikere volt a legnagyobb, a Magyar Honvédség jelen pillanatban több, mint 11 000 önkéntes tartalékos katonával rendelkezik.

Az MH TTP parancsnoka beszélt a speciális önkéntes tartalékos formáról, amelyet a járvány alatt munkájukat elvesztő állampolgárok számára dolgoztak ki, valamint az Önkéntes Katonai Szolgálatról, amit az idén a megjelölt felsőoktatási intézménybe felvételt nem nyert fiatalok részére indítottak el. Ezzel kapcsolatban hozzátette: örvendetes, hogy az önkéntes szolgálatra jelentkezők között egyre több a fiatal.

Az önkéntes tartalékos katonák gyakorlati képességeit úgy jellemezte: az idén szeptemberben megtartott gyakorlaton ezer önkéntes katona vett részt, akik kiválóan teljesítettek, de vannak már olyan önkéntes tartalékos egységek, amelyek a balkáni missziókban teljesítenek szolgálatot.

A területi eloszlással kapcsolatban Bozó Tibor vezérőrnagy elmondta: érezhetően nagyobb a jelentkezés a szolgálatra a munkanélküliség által jobban sújtott megyékben, valamint azokon a területeken, ahol aktív katonai alakulat is működik. Az állomány jelenleg az ország két területvédelmi ezredének valamelyikéhez tartozik, de a konkrét terv az, hogy az ország mind a 197 járásában legyen egy századnyi önkéntes tartalékos állomány.

katonadolog