Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szót értett Moszkva és Tbiliszi

Szöveg: MR/honvedelem.hu |  2008. június 8. 7:37

Oroszország két hónapon belül kivonja vasútépítő katonai kontingensét Abháziából – nyilatkozta grúz újságíróknak a szentpétervári gazdasági fórumon Szergyukov orosz védelmi miniszter.

A Grúziából de facto kiszakadt kis köztársaságba május végén érkeztek az orosz katonák, hogy helyreállítsanak egy vasútvonalat. Ám jelenlétük rendkívüli módon felbőszítette a grúz vezetést, amelynek sikerült ebben a kérdésben a nyugati politikusok jó részét is maga mellé állítania.

A NATO-főtitkár nemrég felszólította Moszkvát, hogy vigye haza katonáit, amire viszont az orosz külügyminisztérium reagált dühösen. Most Dmitrij Medvegyev orosz és Mihail Szaakasvili grúz elnök szentpétervári találkozója után úgy látszik, mindkét fél lazábban kezeli a kérdést. Az oroszok egy barátságos gesztust tettek, Szaakasvili meg tartózkodott a harcias és barátságtalan kijelentésektől. Ez, ahogy egy magát megnevezni nem kívánó orosz hivatalos forrás elmondta: óvatos optimizmussal tölti el az orosz vezetést, amely most már úgy látja, ha barátságról nincs is szó, Szaakasvili sokkal tárgyalókészebbnek mutatkozik, mint korábban, ami egyébként nem meglepő. A grúziai választási kampánynak és az ezzel kapcsolatos hazafias szózatoknak vége, vissza lehet térni az érdemi politizáláshoz.

CímkékNATO