Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sztárok a jó ügyért

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. augusztus 28. 9:09

Tárgyalnak, lobbiznak, jótékonysági koncertet adnak, beszédet mondanak a világ éhezői, a menekültek, a betegek érdekében, a háborúk, vagy épp a taposóaknák ellen: a világ humanitárius szervezeteinek munkáját szerencsére rengeteg híresség támogatja. Legutóbb Angelina Jolie járt Irakban a Menekültügyi Bizottság jószolgálati nagyköveteként.

„Úgy tűnik, mintha nem létezne egyelőre koherens terv az iraki probléma megoldására"- mondta Jolie a CNN-nek adott interjújában, Irakban tett látogatása után.

„Zajlanak ugyan a tárgyalások, de több a beszéd, mint a tett"- tette hozzá a színésznő. Angelina Jolie a Washington Postban számolt be tapasztalatairól:

„Több mint 2 millióan maradtak saját országukba bezárva, otthon, munka nélkül, iszonyatos melegben, gyógyszerek, étel és tiszta víz nélkül. Az etnikai tisztogatás és más elhallgatott erőszakos események odáig vezettek, egy Irak egy nagy és nagyon veszélyes senkiföldje lett… Sok túlélő mecsetekben zsúfolódik össze, elhagyatott, áram nélküli épületekben, esetenként sátrakban vagy kunyhókban, szalmán és sárban alszanak. Ötvennyolc százaléka ezeknek az embereknek 12 évesnél fiatalabb gyermek", írja a színésznő, akit 2001-ben választottak meg az ENSZ Menekültügyi jószolgálati nagykövetévé, aki azóta járja a világot, hogy az otthonukat elhagyni kényszerülő embereket biztosítsa támogatásáról.

1595890550
Jolie minden igyekezetével megpróbálta felhívni a kormányok figyelmét a menekültek iszonyatos helyzetére. Látogatása során négy családdal találkozott, akik beszámoltak neki a rossz körülményekről, arról, hogy a gyerekek nem tudnak iskolába járni, illetve hogy roppant hiányos az orvosi ellátás.
A színésznő mindemellett aktívan kampányol az AIDS visszaszorítása, valamint Dárfúr ügyében is.

Azonban George Clooney Hollywood egyik legaktívabb celebe a dárfúri krízis ügyében. A színész újságíró édesapjával közösen a CNN televízió számára forgatott egy exkluzív dokumentumfilmet a térségben zajló eseményekről, és Bonóval együtt próbált meg nyomást gyakorolni az ENSZ-re. A U2 frontemberének aktivitása egyébként szinte Diana hercegnő jószolgálati munkájával vetekszik, hiszen számos jótékonysági és humanitárius szervezettel áll kapcsolatban. Bono elsősorban az afrikai országok ügyeiért kampányol – több alkalommal tárgyalt Kofi Annannal, valamint az afrikai AIDS-helyzet megoldását szorgalmazta DATA (Debt AIDS Trade Africa) nevű szervezetén keresztül. Bono gyakorta jótékonysági koncertet ad, így érthető, miért jelölték már többször is Nobel – békedíjra.

Az úttörők

1595890550
A UNICEF első híres jószolgálati nagykövete Danny Kaye volt – az ő személyével született meg a jószolgálati nagykövetség intézménye. A híres amerikai színészt Mr. Unicefnek is nevezték. Csaknem harminc évig állt a szervezet szolgálatában, amely 1965-ben Nobel-békedíjat kapott, ám sokan inkább a színész nevével azonosították a kitüntetést. Távol-keleti utazásairól a komikus filmet is készített, amelyben a UNICEF segélyprogramjait népszerűsítette. Jószolgálati tevékenységét 1983-ban Humanitárius Oscar-díjjal is jutalmazták.

Audrey Hepburn is szívén viselte a UNICEF projektjeinek sorsát: a színésznőt 1988-ban nevezték ki jószolgálati nagykövetnek. Hepburn az éhező gyermekek védelmében lépett fel számos alkalommal, volt, hogy súlyos betegen utazott krízisövezetekbe (így Szudán és Szomália menekülttáboraiba), hogy találkozzon a szenvedőkkel, és az ott dolgozó önkéntesekkel. A színésznő élete utolsó öt évében gyakorlatilag csak humanitárius munkájának élt. Ezalatt csaknem 20 országba látogatott el, hogy az ottani gyermekek helyzetét felmérje. Ahol csak lehetett, megpróbálta felhívni a figyelmet a világ szenvedőire. Audrey Hepburn halála előtt utoljára Szomáliában járt 1992-ben. 1994-ben két fia, Sean és Luca, valamint régi társa, Robert Wolders folytatták munkáját, és megalapították az Audrey Hepburn Gyermekalapot (Audrey Hepburn Children’ Fund).

Évről évre egyre több filmcsillag és sztár csatlakozott a UNICEF népszerűsítésének kampányához: Sir Peter Ustinov után Sir Roger Moore, a 007-es ügynök is aktívan kezdett kampányolni a szervezet érdekében, Lord Richard Attenborough filmrendező pedig Cry Freedom (a 70-es években meggyilkolt dél-afrikai diák, Steve Biko történetét elbeszélő alkotás), valamint Gandhi című filmjeivel támogatta az UNICEF-et (a Gandhi bevétele 1 millió dollár volt).

1595890550
Sport és jószolgálat

Nem csak színészek, de sportolók is közreműködnek a humanitárius szervezet munkásságában. David Beckham 2001 júliusában Tájföldre utazott csapatával, a Manchaster Uniteddel. Ott ismerte meg a UNICEF-et támogató Kredtrakarn Centrumot. 2003-ban David, valamint futballcsapata részt vett a UNICEF „End Child Exploitation" nevű kampányában, amely a gyermekkereskedelem elleni küzdelem egyik legfontosabb projektje volt. 2005 januárjában vált jószolgálati nagykövetté, első útja pedig Koppenhágába vezetett, ahol a dél-ázsiai cunami áldozatait támogató kampányban vett részt. Beckham ezek után kezdeményezte, hogy alapot nyissanak a UNICEF humanitánius munkájának támogatására a dél-ázsiai régióban. A sportoló azóta is aktív támogatója a „Unite for Children, Unite against AIDS" (Egyesület a gyermekekért, az AIDS ellen) nevű kampánynak; egy, a szervezetet népszerűsítő rövdifilmben is szerepelt nemrégiben több ismert futballistával együtt, amelyet az MTV és a FIFA támogatásával forgattak le. 2008 januárjában Sierra Leonéba utazott, hogy a gyermekek rossz egészségügyi állapotára, valamint a magas gyermekhalandóságra hívja fel a figyelmet. Naponta több mint 26 ezer (5 éves kor alatti) gyermek hal meg szerte a világban, elsősorban a nem megfelelő higiéniai és egészségügyi körülmények miatt. Mialatt Beckham Makeniben, a Bombali kerületben tartózkodott, sok időt töltött egy gyermekklinikán, ahol saját szemével tapasztalhatta meg a gyermekhalálozás okait, mint a maláriát, az alultápláltságot, a tubekrolózist stb. Erőfeszítéseinek köszönhetően két önkéntessel együtt olyan községekbe is el tudtak juttatni vakcinákat, amely területről nehezen, vagy egyáltalán nem tudtak a kórházba jutni a betegek. Beckham meglátogatott olyan csecsemőket is, akiket anyjuk az alultápláltság miatt nem tudott szoptatni. A gyermekek a UNICEF jóvoltából magas proteintartalmú ételt és tejet kaptak – 90 százalékukat sikerült meggyógyítani.
Jelenleg körül-belül 200 nemzeti nagykövet segíti a UNICEF munkáját, így például Pierce Brosnan, Elle Macpherson, Luis Figo, Emir Kusturica, Robbie Williams, Ralph Fiennes, Jackie Chan, Susan Sarandon vagy Whoopi Gondberg.

Divat a jó ügyekért

Az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága (UNHCR) Angelina Jolie mellett szintén több jószolgálati nagykövettel dolgozik együtt, így például Giorgio Armanival, aki 2002 óta a szervezet jószolgálati nagykövete. A divatdiktátor egy kollekciót is tervezett, melynek bevételét a UNICEF-nek ajánlott fel. Pierre Cardin, a másik híres divattervező már tíz éve a UNESCO béke-nagykövete. 1991-ben alkotta meg a híres Chernobyl-medált, amelynek bevételét a szervezetnek adományozta. Más hírességek nevével fémjelzett kollekciók is születtek, így a már említett Sir Roger Moore, Nicole Kidman és George Clooney is nevüket adták egy-egy ruhadarabhoz, ahogyan persze számos európai híresség és művész is, így például Julien Clerc francia énekes-dalszerző. Akárcsak Angelina Jolie vagy Armani, Clerk az arab világban próbálja a szervezet tevékenységét népszerűsíteni.

1595890550
Diana, a legbámulatosabb

Talán nem vitás, hogy a világ legismertebb, a jó ügyet szolgáló közéleti személyisége Diana walesi hercegnő volt. A hercegnő jószolgálati munkássága mindenki előtt ismert: ő volt az első olyan híresség, akit lefotóztak, amint kezet fog egy AIDS-es beteggel. Mintegy 100 szervezet jószolgálati nagykövete volt, ám a taposóaknák betiltásáért folytatott nemzetközi küzdelemben tett aktivitása a leghíresebb. Számos országban jelentenek veszélyt a mai napig a még fel nem kutatott taposóaknák, melyek évente csaknem 20 ezer ember haláláért vagy sérüléséért felelősek, gyakran gyermekek esnek áldozatul. Nagyjából 60 és 200 közé tehető az elásott aknák száma 45 országban, igaz, 2004 decemberében 157 ország írta alá az Ottawa Egyezményt, amellyel hadat üzentek az aknáknak. Hat ország azonban (így például Kína vagy az Egyesült Államok) nem csatlakozott a szerződéshez, ezekben az országokban körül-belül 180 millió akna lehet még elrejtve.
A taposóaknák problematikája tehát a mai napig él, és bár sajnos Diana hercegnő elhunyt, Angelina Jolie, mint az ENSZ jószolgálati nagykövete tovább folytatja a harcot a taposóaknák ellen.

A legtöbb nagykövet magyar

A magyarok háza táján sincs hiány jószolgálati nagykövetből. Az első magyarországi jószolgálati nagyköveteket, Halász

1595890550
Juditot és Presser Gábort 2003 végén választotta ki a UNICEF Magyar Bizottsága. A művészek feladata az volt, hogy képviseljék a gyermekeket, legyenek a UNICEF és a világ gyermekeinek hírnökei hazánkban. Megbízatásuk 3 évre szólt, melyet 2006-ban további 3 évre, tehát 2009-ig meghosszabbítottak. 2006 decemberében a Nemzeti Filharmonikusokat is kinevezték, az okiratok átadásánál jelen volt Sir Roger Moore is. A 200 tagú zenekar és énekkar kinevezésével ma Magyarországnak van a legtöbb UNICEF nagykövete.

Korunk terrorcselekményeinek, természeti katasztrófáinak és háborúinak áldozataiért a Magyar Vöröskereszt is folyamatos erőfeszítéseket tesz. A szervezet jószolgálati nagykövete Illényi Katica, aki népszerűségét a világ 186 országában működő, 128 éves Vöröskereszt szolgálatába állította. Ám talán mondhatjuk, az egyik legismertebb magyar jószolgálati nagykövet Vujity Tvrtko, aki a Baptista Szeretetszolgálat nagykövete – a riporter Németh Szamira hazajövetelét biztosította Kenyából. Õ volt az első szomáliai-magyar lány, akinek nem volt menekültügyi státusza, így segélyt sem kaphatott, ám Tvtko a lányt magához vette. Szamira később az ENSZ-ben, valamint az Afrika-Magyar Egyesületnél fog dolgozni, amelynek projektje, a Háború Gyermekei Segélyakció kapcsán gyakorta találkozhatunk hírességekkel, így Kembe Sorel vagy Behumi Dóri műsorvezetőkkel is.