Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szükséges a folyamatos jelenlét

Szöveg: kormany.hu |  2011. június 6. 17:15

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának legnagyobb létszámú és legtöbbet foglalkoztatott alegysége Afganisztánban az Őr és biztosító század. Feladatuk sokrétű…

Az első és talán legfontosabb feladatuk a tábor őrzés-védelmének ellátása. Ezt a hét legtöbb napján a század állományába tartozó montenegrói szakasz végzi, afgán őrökkel kiegészítve. Heti egy pihenőnap mindenkinek jár, s így a magyar katonák is résztvevői egy-egy napra az alapszintű táborőrzésnek.

Kiemelt feladatot jelent a tartományon keresztül haladó fő közlekedési útvonalak ellenőrzése, a tábor környékén és Pol-e Khomri város belterületén a magyar katonák jelenlétét szimbolizáló, úgynevezett „jelenlét fenntartó járőrök" végrehajtása; manapság, legtöbbször az Afgán Nemzeti Rendőrséggel (ANP) közösen.

A harmadik terület a személy- és konvojkísérés. Baghlan tartomány biztonsági helyzetétől függően napi több konvoj is elhagyja – különböző céllal – a tábor területét. Függetlenül attól, hogy ezek az összekötő csoportok, vagy a CIMIC-részleg (civil-katonai kapcsolatok) által végrehajtott feladatok, logisztikai szállítmányok, tárgyalásokra, vagy értekezletekre történő menetek, illetve fontos személyek kísérése, a biztosító század katonái mindenhol ott vannak.

Ezek során teljes felszerelésben, gyakran több órán keresztül zötykölődnek az úttalan utakon. A 35-40 fokos hőségben, a mindent beborító porban, a toronylövészek állnak és figyelnek a géppuskáik mögött készen arra, hogy bármelyik pillanatba reagálni tudjanak a menetoszlopot ért támadásra. A célállomásra történő megérkezést követően – a tárgyalások zavartalan lebonyolítása érdekében – zárják és biztosítják a helyszínt. Ezeket a feladatokat csak a jól kiképzett, fegyelmezett katonák képesek végrehajtani maradéktalanul…

 
 
 
 

 
 (Szöveg és fotó: PRT-szóvivő)