Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Születésnapi jókívánságok

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 27. 11:09

Kilencvenedik születésnapja alkalmából a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület vezetői is felköszöntötték klubtársukat, Engler Ferenc nyugállományú őrnagyot. A rendhagyó bajtársi találkozó igazi meglepetés volt Feri bácsi részére, a lánya és az unokái ugyanis nem árulták el, hogy miért és hova viszik magukkal.

Születésnapi-jókívánságok_képek-(5)

A közelmúltban töltötte be 90. életévét Engler Ferenc nyugállományú őrnagy. Az egykori MH 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezred mozgósítási és kiegészítési részlege volt vezetőjének Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levélben gratulált, Benkő Tibor és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy emléklappal köszöntötte az ünnepeltet. A honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnokának jókívánságait - egy ajándékcsomag kíséretében - Parádi Gyöngyi zászlós, a Bács-Kiskun megyei 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda érdekvédelmi altisztje és kolléganője, Deliné Gonda Marianna adták át az idős obsitosnak. Az önkormányzat képviseletében Kuris István László alpolgármester köszöntötte Kiskunhalas szép korú polgárát, a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület kollektívája nevében pedig az elnök, Romvári Frigyes nyugállományú ezredes gratulált a közösségben még mindig aktívan dolgozó klubtársának.

Születésnapi-jókívánságok_képek-(1)

Feri bácsi 17 éves korában önként jelentkezett sorkatonai szolgálatra. Közel egy évet szolgált a pécsi alakulat híradózászlóaljánál, majd hasonló beosztásban Keszthelyre vezényelték – ahonnan 1949 őszén kezdte meg tanulmányait a budapesti híradótiszti iskolán. Alhadnagyként avatták, első tiszti beosztásában az Országos Légvédelmi Parancsnokság állományában szolgált meteorológiai híradó tisztként, majd négy évre Nyíregyházára helyezték át.

Kiskunhalasra 1954-ben költözött, a 37. lövészezred egyik századának volt a parancsnokhelyettese. Két év múlva a 36. Önálló Páncéltörő Tüzérezredhez került, ahol először a híradójavító műhely parancsnoknak nevezték ki, majd különböző szakmai beosztásokat látott el – egy évig az ezred híradófőnök-helyetteseként is szolgált. Ezután következett egy kétéves kaposvári „kitérő”, ahonnan 1968-ban Kiskunhalasra már a „T” iroda ügyviteli részlegének vezetőjeként tért vissza. Nyugállományba a páncéltörő ezred mozgósítási és kiegészítési részlegének vezetőjeként – 34 év, 292 nap szolgálati viszonnyal – 1981. május elsején vonult.

Feri bácsi kollektív felköszöntését unokája sem akarta kihagyni. Kothencz Gábor törzsőrmester Győrből utazott Kiskunhalasra – a fiatalember ugyanis az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél szolgál rajparancsnok-helyettesi beosztásban.

Születésnapi-jókívánságok_képek-(10)

Romvári Frigyes nyugállományú ezredes szintén a közelmúltban ünnepelte a születésnapját, amelyről Szűcs Imre ezredes sem feledkezett meg. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka gratulációját ugyancsak Parádi zászlós adta át. A jókívánságokat tartalmazó emléklap viszont alaposan meglepte a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület elnökét, aki Feri bácsi köszöntésének megszervezése közben szinte el is feledkezett saját, 70 éves évfordulójáról.

Születésnapi-jókívánságok_képek-(8)

Az MH 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezred utolsó parancsnoka 31 évet szolgált Kiskunhalason. Hadnaggyá avatását követően, 1974-ben került a helyőrségbe. Tűzszakasz-parancsnoki beosztásban szolgált közel három évet az alakulatnál, majd hadműveleti tisztnek nevezték ki. Az egykori Zrínyi Miklós Katonai Akadémia elvégzését követően az ezred törzsfőnökként – az átszervezés után dandár törzsfőnökként – majd a „visszaszervezés” után ezredparancsnok-helyettesként szolgált. Az egységparancsnoki beosztást a későbbi honvédelmi miniszter, Benkő Tibor ezredestől vette át, majd egy év múlva kénytelen volt lakatot tenni a 2001. június 30-i hatállyal felszámolt kiskunhalasi MH 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezred kapujára.