Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten a NATO doktrínafejlesztői

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Tóth László |  2021. szeptember 27. 13:37

Budapesten kezdődött meg a NATO Szövetséges Összhaderőnemi Doktrinális Tanfolyam szeptember 27-én, hétfőn. Az MH Transzformációs Parancsnokság szervezésében megvalósult négy napos tanfolyamon a NATO doktrína felelőseit és kidolgozóit képzik.

NATO_tanfolyam (3)

A kurzus megnyitóján Garas László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese köszöntötte a résztvevőket. „A NATO és a Magyar Honvédség doktrínafejlesztése új kihívás előtt áll. A dinamikusan változó biztonsági környezet, az új műveleti terek és eljárások megkövetelik a szövetség gyors és rugalmas alkalmazkodását mind a haditechnika, mind az eljárásmódok tekintetében” – mondta a vezérőrnagy, rámutatva: a hadszíntereken új szereplők tűnnek fel, a reguláris hadseregek mellett különféle félkatonai formációk, katonai magánvállalatok és önjelölt „kvázi államok” harcolnak minden rendelkezésre álló eszközzel és lehetséges dimenzióban. „A változó társadalmi, gazdasági és hadműveleti környezet, a gyorsuló ütemű technológiai fejlődés megköveteli a Magyar Honvédség folyamatos transzformációját, amely egyaránt érinti a műveleti eljárások fejlesztését, a szervezeti modernizációt, az új képességek integrálását, az ezekhez kapcsolódó koncepciók és doktrínák kidolgozását, valamint a kiképzés-felkészítés hatékonyságának növelését” – tette hozzá Garas László vezérőrnagy.

NATO_tanfolyam (1)

A tábornok az új kihívásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „a műveleti környezeti változásokhoz történő hatékony alkalmazkodás, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program végrehajtása érdekében folytatódik a Magyar Honvédség transzformációs rendszerének fejlesztése”. Garas László vezérőrnagy a folyamat fontos állomásának nevezte az MH Transzformációs Parancsnokság által szervezett NATO doktrinális tanfolyamot, ahol lehetőség nyílik mind a hazai tapasztalatok, mind a NATO eljárásrendek együttes áttekintésére, így a nemzeti és szövetségesi szakértők legkorszerűbb elvek szerinti továbbképzésére.

Dimitrios Sigoulakis vezérőrnagy, a NATO Szabványosítási Iroda igazgatója köszöntőjében kiemelte: „a Magyarországon rendezett NATO Doktrinális tanfolyam a jövőben is nagy érdeklődésre tarthat számot, mert az a célkitűzés, hogy a NATO 55 doktrínájának minden doktrínafelelőse és kidolgozója elvégezze azt az egységes eljárásrend eléréséhez. Az együttműködési képesség maximalizálásához elengedhetetlen, hogy a doktrínák tartalmilag, felépítésükben és terminológiai szempontból is koherensek legyenek”.

NATO_tanfolyam (4)

A négynapos tanfolyamra hat NATO tagországból és hét kiválósági központból huszonnyolc résztvevő érkezett, akik az előadások mellett lehetőséget kapnak a közvetlen szakmai kapcsolatépítésre is. A tanfolyam jelenleg egy pilot-cours jelleggel működő képzés, amely lehetővé teszi az oktatási program továbbfejlesztését. A kurzus célja, hogy elérje a NATO akkreditációt.