Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti minősítést hozott a rendészeknek a „Lángoló Gránát 2021”

Szöveg: Markovits Szilvia törzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 27. 14:51

A budapesti Petőfi Sándor laktanya, valamint a püspökszilágyi gyakorló- és lőtér adott otthont szeptember második felében az MH Katonai Rendészeti Központ (MH KRK) „Lángoló Gránát 2021” elnevezésű törzsgyakorlásának.

lángoló_gránát_képek (4)

A harcászati gyakorlat az MH Közepes Lövészdandár (MH KLDD) részére felajánlott MP (military police) század nemzeti CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units – Szárazföldi Parancsnokságok és Egységek Harckészültségének Értékelése) ellenőrzésével ért véget.

A foglalkozás első hetében operatív vezetési pont (OVP) telepítésével a kijelölt törzs megkezdte a felkészülést, rákövetkező héten pedig a végrehajtó rendész század csatlakozott a harcászati feladatok gyakorlásához Püspökszilágyon az OVP közvetlen irányítása alatt.

A gyakorlat célja a nemzetközi feladatok ellátására is képes rendész alegység felállítása volt, amely a jövőben az MH Közepes Lövészdandár MP századát adja. A gyakorlat első hetében az alakulat egyik helyiségében települt egy operatív vezetési pont. Innen történt második héten a Püspökszilágyon felállított század irányítása a gyakorlás forgatókönyve szerint beérkező információk és incidensek alapján.

lángoló_gránát_képek (3)

A kétnapos minősítő vizsga több elemből állt össze. Az első napon a katonai alegység felvette a kapcsolatot a helyi rendőrőrs vezetőjével, aki ezután a honvédség segítségét kérte a felmerülő problémák kezelésében: mint például közbiztonság megerősítéséhez járőrözési feladatok ellátása, felkészítő-kiképzési foglalkozások tartása. Ezután különböző kihívásokkal kellett szembenézniük a katonáknak: többek között ellenőrző-áteresztő pontot üzemeltettek, konvoj mozgásokat biztosítottak, személyi biztosítási feladatokat gyakoroltak, körözött személyt fogtak el. Továbbá balesetet szenvedett honvédségi gépjárművet helyszíneltek és ellátták a sérült gépjárművezetőt, gyanúsan viselkedő személyeket tartóztattak fel és eltűnt személyt kellett felkutatniuk.

lángoló_gránát_képek (6)

Atkári Győző alezredes, a CREVAL ellenőrző bizottság vezetője elmondta: a gyakorlatban résztvevő rendészek felkészültek voltak, a feladatokat szakszerűen hajtották végre. Mint fogalmazott, „mindig van min javítani, szükséges a folyamatos gyakorlás a fejlődéshez, ezt mindig szem előtt kell tartani. A két napos ellenőrzés elérte a célját, az MP század Mission Capable, azaz harckész minősítést kapott.”