Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábori élmények országszerte

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. augusztus 1. 12:42

Így a nyár közepén országszerte megállás nélkül zajlanak a különböző tematikájú honvédelmi táborok eseményei. A Magyar Honvédség iránt érdeklődő táborozók életéről az alábbi folyamatosan megújuló összeállításunkban számolunk be.

_DSC0912_SzA_2

Sátortábor, katonaélet, éjszakai riadó

Közel száz fiatal vett részt az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár által júliusban szervezett honvédelmi táborokban.

A honvédelmi táborok alapvető célja az, hogy a gyerekek megismerkedjenek a Magyar Honvédséggel és megtapasztalják azt, hogy milyen a katonák élete tábori körülmények között. A korábbi évek táboraihoz hasonló rendszer szerint, idén is – egymást követően négyszer – egy-egy hétre költöztek be a 12–18 év közötti fiatalok a hódmezővásárhelyi laktanyába. A táborok népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a központi jelentkezés során a helyek néhány óra alatt beteltek. Az idei évben a hódmezővásárhelyi alakulathoz legtávolabbról egy soproni fiatal érkezett.

Hazadi János őrnagy, a Társadalmi Kapcsolatok és Rendezvényszervező Alosztály vezetője, a táboroztatás felelőseként elmondta, hogy a résztvevő gyerekeket két csoportba osztották szét korosztály szerint, így könnyebb volt a fizikai és mentális kihívásokat az életkorukhoz igazítani. A táborlakók egészségügyi, túlélési és általános katonai ismeretekkel fejlesztették tudásukat, emellett a tábor ideje alatt kipróbálták, hogy milyen egy BTR-80 típusú harcjárműben utazni, továbbá megnézhették a Lynx csapatszállító harcjárművet is.

„Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a táborokban két nagyon népszerű program van. Az egyik természetesen a paintball csapatverseny, a másik, ami kicsit furcsán hangzik: az éjszakai riadó, ahol az éjszaka közepén felkeltik a táborozókat, teherautóval kiszállítják őket a város határába, majd onnan gyalogosan kell visszatérniük a táborba” – mondta el Hazadi őrnagy.

A tábor zárásaként a diákokból álló csapatok minden héten akadályversenyen bizonyították a héten megszerzett tudásukat.

Szöveg: Búz Csaba százados

Fotó: Kis Csenge őrmester, Szemenyei Ákos szakaszvezető és a szerző

* * *

Tettre kész táborozók

Túlélő tematikájú tábort szervezett – immár második alkalommal – az MH 2. vitéz Vattay Antal Terültvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalj Nagybarcán.

A rutinszerű, keretet adó napindító és záró feladatok mellett számos izgalmas program várta a táborlakókat. A fiatalok nagy élvezettel próbálták ki a paintballt és lézerharcot valós környezetben, megküzdve az „ellenfél” mellett a terep nehézségeivel, egyben felderítve annak előnyeit is, a kihívás végére kellően elfáradva.

A hét során dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes vezetésével túlélési ismereteket sajátítottak el, gyakorolták a csomózást, tűzgyújtást, víztisztítást, a térképen való tájékozódást segédeszközzel és anélkül is. Emellett a diákok a Légvár Team pályáit szintén sikeresen leküzdötték egyénileg és rajonként is. Kleszó Zsófia kadét pedig kutyás bemutatójával tette még emlékezetesebbé az egyik délutánt.

Az utolsó napon a táborozók ügyességi verseny keretében, akadályok helyes leküzdésével tették próbára magukat, majd a versenyt követően átvehették megérdemelt elismeréseiket Molnár Sándor százados lelkesítő és elismerő gondolatai mellett. A legjobb teljesítményt a lányoknál Varga Bianka, míg a fiúknál Sárkány Máté Hunor nyújtotta, a legkiválóbb táborozó pedig Homonnai Richárd lett. Mindhárman büszkén vették át kupáikat és a legjobbnak járó bordó barett sapkát.

Szerző: Papp Krisztina tartalékos hadnagy

Fotó: MH 2. TVE 10. TVZ

* * *

Sportos hét Békésen

Az MH 4. Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóalj július eleji sportos tematikájú táborában mintegy harminc fiatal tette próbára képességeit Békésen, a Dánfoki Üdülőközpontban.

A hetet alaki és különböző játékos sportfoglalkozások színesítették. Az íjászat és a változatos sorversenyek mellett kézigránátdobás, tájékozódási verseny, menetgyakorlat és a legnagyobb érdeklődést övező airsoft lövészet tette még izgalmasabbá a tábor mindennapjait.

Szöveg és fotó: MH 4. TVE 101. TVZ

* * *

Ismert bajnokokkal tanulták a fogásokat

Második alkalommal szervezett honvédelmi tábort 12–15 éves fiatalok részére az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Területvédelmi Zászlóalj július 19. és 23. között Püspökladányban.

A harcos tematikájú hét számos katonás napirendi pontot foglalt magába, úgymint ébresztő, reggeli közös torna, jelentések megtanulása, alakzatban történő mozgás, speciális katonai közelharc és túlélési technikák elsajátítása.

A gyerekeknek nemzetközileg elismert oktatók közreműködésével önvédelmi fogásokat és lövészeti foglalkozásokat tartottak. A fiatalokat Erdei Zsolt egykori félnehézsúlyú profi ökölvívó világbajnok; Zilahi Sándor világ- és Európa-bajnok, négyszeres utcai harc bajnok, thai bokszoló; Badar Attila 5. danos kyokushin karateoktató és Dankó Ferenc 5. danos, kétszeres Európa-bajnok, hétszeres világbajnok eskrima mester oktatta.

A lövészet Sas Ferenc (Field Target világ- és Európa-bajnok), Vágner Lara (Hunter Field Target junior Európa-bajnok és junior világbajnoki bronzérmes, sziluett csapat Európa-bajnok), Vágner Tamás, Nagy István és Szilágyi Sándor (sziluett csapat Európa-bajnokok, utóbbi Hunter Field Target világbajnok) irányításával valósult meg.

A szervezők közül Perge János százados elmondta, hogy a tábor célja a katonai élet megismertetése mellett az egészséges nemzettudat erősítése és a hazához, a szülőföldhöz való mélyebb kötődés kialakításának elősegítése.

„Törekvéseink között szerepel a bajtársiasság erősítése, a fiatalok szellemiségének formálása, hogy olyan valós értékeket közvetítsünk a jövő nemzedékének, melyeket az élet bármely területén kamatoztatni tudnak a későbbiekben” – fogalmazott a százados.

A tábor sikeres megvalósításáért sokat tett Vadász Ferenc, Püspökladány alpolgármestere és Mag András alezredes, a 3. Területvédelmi Zászlóalj zászlóaljparancsoka.

Szerző: Dandé Melinda

Fotó: MH 2. TVE 3. TVZ

* * *

Városlátogatás, vízitúra, színházi előadás, repülés 

Új barátok, életre szóló élmények, fantasztikus közösség: a szolnoki honvédelmi táborokban ez várta idén is a Honvéd Kadét Program tanulóit.

Véget ért a honvédelmi táborok utolsó turnusa az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál, ahol négy hét alatt összesen kétszázhúsz kadét gazdagodhatott megannyi élménnyel. A kadétok többek között egészségügyi, álcázási, tereptan és túlélési ismereteket sajátítottak el, elmondásuk szerint a foglalkozások rengeteg új és hasznos információt tartalmaztak.

Az egyik legösszetettebb program a négy állomásból álló csapatverseny volt, melyre nagyon sokat készültek a gyerekek, főleg airsoft-lövészetekkel. A verseny keretében nemcsak ügyességi feladatokkal találkozhattak, hanem egészségügyi ismereteiket is használniuk kellett a jobb helyezés érdekében.

Idén bővült a tábor programja, miután Dobozi Róbert, Újszász polgármestere bemutatta a város nevezetességeit, és egy vízitúrán a Zagyva folyó színes élővilágát is megtekintették a kadétok. A Szolnoki Szakképzési Centrum Rózsa Imre Technikum igazgatója, Kovács Nándorné jóvoltából az iskola helyszínt biztosított az airsoft-lövészeteknek az újszászi kirándulások napján. Közkedvelt újításnak bizonyultak a Kaméleon Társulat a táborozók élményeire alapozott improvizációs színházi előadásai. A táborparancsnok véleménye szerint a fiatalok az előadások révén az érzéseiket is könnyebben ki tudták fejezni, ezért a társulat fellépése különösen fontos program volt.

Az egyhetes táborok legkedveltebb eseményének mindemellett mégis a repülés bizonyult, amikor egy Mi–17-es helikopter fedélzetén, egy kiképzési feladat végrehajtása közben magasba emelkedhettek a táborlakók.

Szerző: Angyalosi Andrea főtörzsőrmester

Fotó: MH Kiss József 86. Helikopterdandár

* * *

Büszkeség, fegyelem, kitartás

Az MH 3. Területvédelmi Ezred 68. vitéz Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj idén második alkalommal szervezett harcos témájú honvédelmi tábort július 24–28. között a Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola területén a város vezetésével együttműködve.

A résztvevő 12–15 év közötti fiatalok ez alkalommal is színvonalas programokon vehettek részt, akadályverseny keretein belül csapatokba rendeződve mérették meg magukat, tesztelve, hogy miképp tudják alkalmazni az elsajátított ismereteket. A verseny fő elemeiként lehetőségük nyílt airsoft fegyverek kipróbálására, megismerkedtek a terepen történő tájékozódással, ízelítőt kaptak harcászatból, túlélési technikákat tanultak és egészségügyi, önvédelmi ismeretekből is alapjártasságot szereztek.

A Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület látogatásakor korhű fegyvereket és egyenruhákat, valamint katonai használati tárgyakat tekinthettek meg.

A tábor záróeseményén – szülők és meghívott vendégek jelenlétében – Kovács Imre ezredes, az MH 3. Területvédelmi Ezred parancsnoka érme és oklevél formájában elismeréseket adott át, majd a már hagyománynak számító bordó barett sapka is a legjobb táborozó fejére került.

Alapi József, Szászberek város polgármestere köszönetét fejezte ki a területvédelmi erőknek a tábor közös megrendezéséért, továbbá hangsúlyozta, hogy Szászberek a jövőben is helyszínt biztosít a további honvédelmi táborok megrendezéséhez. Mint mondta, rendkívül fontosnak tartja a honvédelmi értékek beépítését a fiatalok nevelésébe, illetve prioritásként tekint a hadsereg és a társadalom kapcsolatának ápolására.

Szöveg: Pálinkás Blanka hadnagy

Fotó: Balogh János Pál őrvezető

* * *

Lovaglás, lovastorna, menetgyakorlat

A szeghalmi Várhelyi Táborban harminc gyermek részvételével rendezett lovas tematikájú tábort az MH 4. Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóalj.

A gyerekek gyakorolták a lovaglást, valamint különböző szintű egyensúlyfejlesztő és lovastorna gyakorlatokat sajátítottak el. A honvédséggel kapcsolatos ismereteik bővítésén kívül ügyességi feladatokban és sorversenyeken is megmérettették magukat, továbbá részt vettek egy hosszabb menetgyakorlaton. Az aktív sport és alaki foglalkozások mellett kikapcsolódásként jutott idő kulturális programra is, Szeghalmon megtekintették Túri János magángyűjtő „Mundérba bújt történelem” című állandó kiállítását.

Táborzáráskor, a fiatalok lovasbemutatója után Macsári József, a lovastábornak otthont adó Békés vármegyei város, Szeghalom polgármestere; Hajdú Klára, a Szeghalmi Művelődési és Szabadidő Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Gyűjtemény igazgatóhelyettese; Pécsi Krisztina a Dobozi Lovas Egyesület elnöke; valamint Pap Péter Endre őrnagy, a 101. Területvédelmi Zászlóalj törzsfőnöke nyújtották át a díjakat a résztvevőknek.

A legkiválóbb táborozónak járó ikonikus piros barettsapkát idén a 101. Területvédelmi Zászlóalj első, lovas táborában Dominik Olga vehette át, aki egy lóháton tett tiszteletkörrel köszönte meg a kitüntetést.

Szöveg: Baczkó Bernadett hadnagy

Fotó: MH 2. vitéz Vattay Antal TVE 101. TVZ