Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábornok lett Mao Ce-tung unokája

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 23. 9:35

Tábornokká léptették elő Mao-Ce-tung unokáját, Mao Hszin-jüt, akit politikusként, kutatóként tartanak számon Kínában. A 39 éves Mao-unoka a hadsereg legfiatalabb tábornoka.

A Kínában máig nagytekintélyű, az átlag kínai értékítélete szerint az új Kína megalapításában elévülhetetlen érdemeket szerzett néhai első számú vezető, Mao Ce-tung termetes unokája Kínában ismert közéleti szereplő, még ha a nyilvánosság előtt nem is jelenik meg gyakran. Azon kívül, hogy a hadtudományi akadémia háborúkkal és katonai stratégiákkal foglalkozó kutatóközpontjának helyettes vezetője, a kínai kommunista ifjúsági szervezet egyik vezető tisztségviselője is, s tagja a népfront jellegű Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testületnek.

Mao Ce-tung első feleségét, akit apja választása nyomán adtak hozzá, sosem fogadta el, és később elvette professzorának lányát, diáktársát, Jang Kaj-hujt. 1930-ban a fiatalasszony és egyik kisfia a kommunistákkal szembeforduló Nemzeti Párt, a Kuomintang fogságába esett. Az anyát kivégezték.

Mao Ce-tungnak a Jang Kaj-hujjal kötött házasságából három fia született. Egyikük a koreai háborúban, 1950 novemberében egy bombatámadás következtében meghalt. A középső fiú volt Mao An-csing, aki – vélhetően egy 1930-as rendőri verés miatt – enyhe szellemi fogyatékkal volt kénytelen élni. Õ volt Mao Hszin-jü édesapja. Soha nem vett részt aktívan a politikában, leginkább oroszról kínaira fordított. 1960-ban nősült. A házaspár egyetlen gyermeke Mao Hszin-jü, akinek szintén van egy fia. Tung Tungnak hívják.