Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábornoki delegáció Mazarban

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. július 18. 9:02

Július 10-én Pintér Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke (parancsnokhelyettes) vezetésével 14 fős delegáció érkezett Afganisztánba. A látogatás a Kabul KAIA repülőbázis vezető nemzet átvételével kapcsolatos feladatok, a CSS iskola váltása előkészületének megbeszélésére érkezett.

A delegáció tagja Kilián Nándor dandártábornok az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, aki a KAIA Kabuli Nemzetközi Repülőtér parancsnoki beosztásra készül fel. A delegációt dr. Révész Gyula mérnök ezredes a MH Nemzeti Támogató Elem parancsnoka, mint Mazar-e Sharif magyar nemzeti rangidőse fogadta.

A delegáció két tábornoka és az NTE Afganisztán parancsnoka délután találkozott Hans-Werner Fricz vezérőrnaggyal az ISAF Északi Régió Parancsnokával, valamint Scheibl ezredessel az ISAF Északi Régió Légierő Parancsnokával. A megbeszélés középpontjában természetesen a kabuli reptér parancsnoki átadás-átvétel állt, de szó esett a magyar szerepvállalásokról is. A vezérőrnagy elismerően szólt a magyarok által végzett munkáról.

A feszes programok keretében Pintér Zoltán vezérőrnagy és Kilián Nándor dandártábornok meghallgatták dr. Révész Gyula mérnök ezredes, a MH Nemzeti Támogató Elem Afganisztán parancsnokának jelentését, aki beszámolt az eddig elvégzett feladatokról, illetve a készenlét elérését akadályozó problémákról. A jelentés után válaszolt a delegációk részéről feltett kérdésekre.

Másnap kora reggel a delegáció tovább utazott Kabulba, ahol már érdemi tárgyalásokat, megbeszéléseket folytatnak a szakmai területek delegáltjai.

1595904640