Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Taktikát váltottak a tengeri farkasok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 12. 13:22

A szomáliai kalózok megváltoztatták taktikájukat, bátrabbakká, leleményesebbekké váltak, és az ellenük indított nemzetközi fellépés ellenére több támadást hajtanak végre – hangzott el szerdán azon a tanácskozáson, amelyet a kalózkodás elleni együttműködésről tartanak Abu-Dzabiban az Indiai-óceánon tevékenykedő haditengerészeti erők tisztjeinek részvételével.

A tengeri rablók, akik korábban csupán a Szomáliához közeli vizeken garázdálkodtak, most a Perzsa-öbölben használatos, fából épített, vitorlás bárkákat rabolnak el, mert azokat nehezebben lehet észlelni a korszerű elektronikus berendezésekkel. E bárkákat használják azután “anyahajókként", amelyekről könnyű csónakokkal távolabbi vidékeken is végrehajthatnak támadásokat – mondta Nirmal Verma, az indiai haditengerészeti küldöttség vezetője.

Olyan helyzet alakult ki, amelyben nem valamely államot képviselő személyek stratégiai területeket foglaltak el. Ez korábban sohasem fordult elő – tette hozzá.

Míg évekkel ezelőtt, 2005-ben a kalózkodás Szomália partjaitól csupán néhány mérföldnyire terjedt ki, a legutóbbi akciók már mintegy 1600 kilométernyi távolságban történtek.

Russel Crane az ausztrál haditengerészet parancsnoka arról beszélt, hogy a nemzetközi jog sokkal átfogóbb értelmezésére van szükség az államok törvényhozásában. Nehéz tisztességes bűnvádi eljárást lefolytatni, amikor az országok különbözőképpen értelmezik az ezzel kapcsolatos jogot. További gondot okoz, ha már elítélték a kalózokat. A kelet-afrikai országok arra panaszkodnak, hogy nincs pénzük a végtelenségig fogva tartani a tengeri rablókat – hangoztatta az ausztrál parancsnok.