Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Polgári végzettséget szereztek a hadihajósok

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 12. 13:37

Sikeresen megszerezte a szolgálati célú nagyhajó-vezetői engedélyét az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj négy katonája. Ezzel a végzettséggel a hadihajós tisztek és tiszthelyettesek a polgári életben is elfogadott hajóvezetői jogosítványt kaptak, így is növelve a magyar hadihajósok szakmai elismertségét.

Újabb végzettséget szerzett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj négy katonája a napokban. Az alakulat parancsnokhelyettese és a hadihajós alosztálynál szolgáló tisztek, tiszthelyettesek sikeresen teljesíttették az úgynevezett szolgálati célú nagyhajó-vezetői tanfolyamot záró gyakorlati vizsgát.

E kurzus elvégzését semmilyen jogszabály nem írja elő a Magyar Honvédség hadihajósai számára, ám az alakulatnál úgy gondolták, hogy hajóvezetőiknek célszerű megszerezniük a polgári végzettséget is. A jelenleg érvényes szabályzók szerint ugyanis a honvédségnél megszerzett hajóvezetői képesítést a polgári életben nem ismerik el. Egyébként egészen a hajózási képesítésekről szóló miniszteri rendelet tavaly márciusi módosításáig a katonáknak nem is volt módjuk arra, hogy elvégezzék a szolgálati célú nagyhajó-vezetői tanfolyamot.

1595901661
A tavaly decemberben induló, 189 órás kurzusra Szilágyi Zsolt alezredest, az alakulat hadihajós parancsnokhelyettesét, Danyikó László főhadnagyot, a hadihajós alosztály parancsnokát, Daruka Norbert hadnagyot, az AM–32-es jelű, Dunaföldvár nevű aknamentesítő hadihajó parancsnokát és Szabó Zoltán törzsőrmestert, az AM–22-es, Óbuda kormányosát (akit az alakulatnál a hajó leendő parancsnokának szánnak) iskolázták be. A Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány Hajós Akadémiája által szervezett akkreditált képzés február 24-én ért véget. A hallgatók ez idő alatt hajóvezetés-elméletet, hajózási földrajzot, kereskedelmi rakodási ismereteket, jog ismereteket, hajószerkezettant, valamint radarkezelői ismereteket is elsajátítottak.

A képzést lezáró elméleti vizsgát mind a négy katona sikeresen teljesítette. Ugyancsak eredményesen levizsgáztak az előírt folyami rádiókezelésből, valamint a hajózós során alkalmazott német szakmai nyelvismeretből is. Ez utóbbi volt az előfeltétele a vonalvizsgának, amelyet a tűzszerész és hadihajós zászlóalj katonái a Duna fővárosi szakaszán teljesítettek.

A gyakorlati vizsgára május 11-én, az alakulat újpesti hadikikötőjében került sor. A tanfolyamot elvégzett katonák a vizsgát, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Hajózási Főosztálya által kijelölt vizsgabizottság előtt, egy AM típusú hadihajóval hajtották végre. Ez a típus megfelel a polgári hajózási szabályzókban rögzített nagyhajó kategóriának. A vizsgázók, a Duna főágába kihajózva sikeresen végrehajtották a szükséges manővereket és hajóvezetői gyakorlati tevékenységeket.

Mint a honvedelem.hu megtudta, az alakulatnál nagyon fontosnak tartották, hogy a hadihajókat vezető, illetve a parancsnoki állomány is rendelkezzen a polgári életben is érvényes végzettséggel, ezzel is növelve a magyar hadihajósok szakmai elismertségét, illetve a megszerzett ismeretek felkészítésbe történő beépítésével saját kiképzési színvonaluk növelését. Éppen ezért a jövőben induló tanfolyamokra is terveznek a zászlóaljnál szolgáló katonákat beiskolázni.

1595901661
 

Fotó: Archív