Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálib túszejtő akció Kabulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 22. 11:44

Megrohamozta az afgán rendőrség június 22-én, pénteken pirkadat után azt a Kabul melletti tóparti szállodát, amelyet tálib fegyveresek támadtak meg előző este, megöltek több embert, és túszokat ejtettek.

Az akcióban a rendőrség két támadót megölt, a túszokat – 18 civilt, köztük nőket és gyerekeket, valamint két katonát – kiszabadították – közölte az afgán belügyminisztérium.

Az éjszaka folyamán a Szpozsmaj hotel legalább három biztonsági őre és egy rendőr halt meg a támadókkal vívott többórás tűzharcban. Helyszíni jelentések szerint két NATO-helikopter körözött a kétszintes szállodaépület fölött.

A szálloda a Kabultól tíz kilométernyire nyugatra fekvő Karga-tó partján épült. A tópart kedvelt pihenőhely a tehetős fővárosiak, különösen az afgán kormányzati alkalmazottak és a Kabulban dolgozó külföldi diplomaták, üzletemberek körében.

A tálibok szóvivője közölte, azért támadták meg a hotelt, mert alkoholt szolgál föl külföldieknek, és megtűr több más olyan dolgot, amelyet az iszlám tilt.

Hírek szerint a merénylők robbanóanyaggal megrakott mellényt viseltek, gépkarabély és kézi páncéltörő rakétavető (RPG) volt náluk. A szálló négy vendége az ablakból a vízbe vetette magát, így menekült a támadók elől – mondta el az afgán nemzeti hadsereg egyik parancsnoka.