Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálibok lőhették le a szombaton lezuhant katonai helikoptert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 9. 7:04

Tálib lázadók lőhették le Afganisztánban azt a katonai helikoptert, amely szombat hajnalra virradóan zuhant le Vardak tartományban – ismerte el augusztus 8-án, hétfőn a NATO.

A nemzetközi koalíciós erők az afgán hadsereggel közösen hadműveletet hajtottak végre a tálibok ellen Szajdabád körzetben, s e művelet során zuhant le a helikopter, aminek következtében harminc amerikai és hét afganisztáni katona, valamint egy civil tolmács veszítette életét.

Az első hivatalos értesülések arról szóltak, hogy a CH-47 Chinook típusú helikoptert rakétagránáttal lőtték le, a tálibok pedig nem sokkal ezt követően jelentették be, hogy ők követték el a támadást. A NATO vasárnap indított vizsgálatot annak kiderítésére, hogy valóban tálib lázadók vették-e célba a járművet.

Dave Lapan ezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn közölte: a harminc amerikai katona életét követelő incidens tragikus veszteség, de nem jelzi a tálibok erejének növekedését. A Pentagon szerint a Chinook típusú helikopter lelövése harci eseménynek tekintendő, nem pedig a tálibok elleni háború vízválasztó pillanatának.

Az afganisztáni háború eddigi történetében az amerikaiak valószínűleg ezen a napon veszítették el a legtöbb emberüket. A baleset két héttel azt követően történt, hogy a külföldi csapatok megkezdték az ország egyes részei biztonsági ellenőrzésének átadását az afganisztáni erőknek.