Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nem tehetjük meg, hogy nem vagyunk mellettük”

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. augusztus 9. 6:01

A szarajevói EUFOR/NATO parancsnokság – kiemelkedő munkásságáért, helytállásáért – elismerésben részesítette Oláh Emil alezredest, az MH EUFOR Kontingens nyolcadik váltásának tábori lelkészét. Az alezredes hazatérése után nyilatkozott a honvedelem.hu-nak.

Oláh Emil alezredes külszolgálata január 16-ától július 28-áig tartott. „Fél éves missziója során a kontingens kulturális programjainak szervezésében és irányításában is részt vett, s ezzel kiemelkedő módon hozzájárult az állomány szabadidejének kulturált elöltéséhez" – állt az oklevélben, amelyet a protestáns tábori lelkész július 26-án vehetett át az EUFOR parancsnokhelyettesétől, a magyar nemzeti rangidőstől, Gulyás Zoltán dandártábornoktól.

Hogyan érintette ez az elismerés?

Kissé meglepődtem, de természetesen jól esett az elismerés. Ugyanis azt vallom, amit Bono, az ír énekes fogalmazott meg egyszer, amikor a sikereiről kérdezték: „rémisztő volna számomra, ha én egyedül szólóznék. Ezért körülveszem magam egy együttessel, ezekkel a nagyon belevaló gyerekekkel. Szóval lehet, hogy azért nem oszlott még fel az együttes, mert a tagok megértették ezt: bár én csak az egynegyed része vagyok a U2-nak, több vagyok így, mint ha egyedül lennék valami másnak az egésze."

A Protestáns Tábori Püspökség hosszú évek óta kiemelt figyelmet fordít a külföldi missziókban szolgáló katonák lelki gondozására, és sok protestáns tábori lelkész vállalja maga is a külszolgálatot. Miért?

Azért, mert, ahol magyar katona szolgálatot teljesít és igényli a lelki támaszt, mi nem tehetjük meg, hogy nem vagyunk mellettük, és nem bátorítjuk őket.

Mi a nehezebb feladat: külföldön, vagy itthon teljesíteni a lelkészi hivatásból adódó feladatokat?

Szerintem lelkészi feladatot sokkal könnyebb egy külszolgálat alatt ellátni, mint itthoni környezetben. Gondoljunk csak bele, míg itthon a nyolc óra munka után mindenki rohan és intézi a saját és családja dolgait, addig kint van idő átértékelni sok mindent: mi az, ami hiányzik az életünkből, mi az, ami kimaradt, mi az, amit meg tudok még tenni. Egyszóval az ember sokkal fogékonyabb a lelki dolgokra. És hála Istennek nem csak gondolkodnak, hanem cselekszenek is.

Félnek-e a misszióban szolgáló katonák? Csökkentheti, oldhatja-e ezt a félelmet bennük a tábori lelkész?

Ha nem is félelem, de aggodalom, minden emberben van, így bennük is. Lesz-e munkám, ha haza megyek? Ki tudom-e fizetni a kölcsönt? Nem fut-e zátonyra a házasságom vagy nem bomlik-e fel párkapcsolatom? Ez az aggódás a személyes beszélgetések révén nagymértékben csökkenthető. Egy bibliai, vagy akár egy mindennapi életből vett pozitív példa felmutatása sok esetben bizonyult már hatásosnak, még akkor is, ha valaki „nem hívőnek" vallja magát.

Ön a mostani missziója során nemcsak tábori lelkész, de kommunikációs tiszt is volt. Hogyan tudta a kettőt összeegyeztetni? Melyik volt a nehezebb feladat?

Igen, elvállaltam és szívesen csináltam ezt a feladatot. Nem kellett mást tenni, mint a katonák között lenni, velük együtt lélegezni, elkísérni őket lövészetre, gyakorlatokra, bemutatókra, sporteseményekre, kulturális rendezvényekre és az ott szerzett tapasztalatokat papírra vetni, másokkal megosztani. Számomra e két hivatás egymásra talált.

Fotó: Tóth László (Képeink az augusztus 3-i tatai visszafogadó ünnepségen készültek.)