Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálibokkal barátkozik Irán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 1. 20:28

Irán vendégül látott egy tálib küldöttséget szeptember közepén egy teheráni konferencián, ezzel is mutatva, hogy növelni szeretné befolyását Afganisztánban az amerikaiak kivonulása után – írta a The Washington Post című amerikai lap internetes kiadása. Az Iszlám Ébredés című konferenciát állítólag maga Ali Hamenei, az iszlám köztársaság legfőbb vezetője szervezte. Az iráni politikában Hameneié az utolsó szó.

A rendezvényre több mint 700 kutató és iszlamista politikus érkezett szerte a világból. Köztük volt az afgán kormány küldötteként Burhanuddin Rabbani volt afgán elnök és a tálibokkal tárgyaló béketanács vezetője, akivel napokkal később egy magát tálib tárgyalónak álcázott merénylő végzett. Emellett a tálibok képviselői is megjelentek.

Irán a konferencia alkalmával találkozást kezdeményezett az afgán kormány küldöttei és a tálibok képviselő között, de a megbeszélésre végül nem került sor.

Arszala Rahmani, Rabbani kíséretének egyik tagja meglepődött, amikor a tálib delegáció élén egyik korábbi kollégáját, Nik Mohammadot találta. A két férfi korábban együtt tevékenykedett a tálib kormányban.

„Ritkán jönnek el nyilvános eseményekre, s ha eljönnek is, álnevet használnak" – mondta Rahmani, aki szerint Mohammad befolyásos vezető, s bejárása van a tálibok legfelsőbb köreibe. Mohammadot az ENSZ terroristaként tartja nyilván, és büntető intézkedéseket léptetett életbe vele szemben.

A Hameneit támogató Khabar hírportál vízválasztónak nevezte a tálibok és az afgán kormány küldötteinek megjelenését a konferencián.

„Azok a tisztségviselők, akik korábban soha nem tartózkodtak egy fedél alatt, most együtt vitatták meg a térség legfontosabb kérdéseit" – hangsúlyozta, kiemelve, hogy „az afgán radikális erők nem fogadták el a nyugati közvetítést".

Eddig nem volt különösebb jele annak, hogy a tálibok és az iráni kormány között magas szintű kapcsolattartás zajlik. Bár az Egyesült Államok többször felrótta az iszlám köztársaságnak, hogy afgán felkelőket képez ki és lát el fegyverekkel, Teherán szerepét a térségben más országokéhoz képest minimálisnak tartotta.

„Irán regionális játékosnak tartja magát, akit legitim érdekek fűznek Afganisztánhoz, és nem akar olyan folyamatot látni itt, amely ellenkezik politikai érdekeivel – mutatott rá Michael Semple, aki diplomataként több évtizedes tapasztalatot szerzett Afganisztánban. – Ha a következő lépésben való részvétel ára az egyezkedés a tálibokkal, akkor arra is hajlandó."

Az iszlám köztársaság és a tálibok vezette Afganisztán között sokáig rossz volt a viszony, és a két szomszéd 1998-ban háború szélére sodródott.