Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanácskoztak a parancsnokok

Szöveg: Gémes Ildikó |  2012. február 6. 9:28

A fővárosban működő fegyveres testületek, illetve az együttműködő szervezetek vezetőinek és képviselőinek találkozójára került sor a napokban Budaörsi úti Petőfi Sándor laktanyában.

A megbeszélést Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár és egyben a Budapest helyőrségparancsnoka kezdeményezte, akinek célja volt, hogy a résztvevők megismerjék egymást, bemutassák szervezeteiket, valamint azokat a képességeket, amelyek egy katasztrófa vagy védekezés esetén bevethetők. A találkozónak aktualitást adott az is, hogy január 1-jétől életbe lépett egységes katasztrófavédelmi rendszer még szorosabb együttműködést követel a testületektől.

1595931028
A találkozón elsőként Kun Szabó István dandártábornok mutatta be a támogató dandár felépítését, valamint feladatrendszerét. Kitért arra is, hogy a különböző veszélyforrásokkal számolva olyan képességek kerültek a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszerbe, amelyek e veszélyek gyors és hatékony felszámolására alkalmasak. A tábornok összefoglalójából kiderült az is, hogy az alakulat felkészült a károk elhárítására.

Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal honvédelmi főosztályvezetője, főhadsegéd kiemelte: a hivatal egyéb feladatai mellett az ország védelmi igazgatási rendszerét is figyelemmel kíséri, mivel katasztrófahelyzet esetén naprakész információkkal kell rendelkezniük.

Dr. Piros Attila rendőr dandártábornok az Országos Rendőr-főkapitányság megváltozott felépítéséről, sokrétű feladatrendszeréről és területi tagozódásáról tartott részletes előadást, majd Lisoczki László rendőr alezredes a Köztársasági Őrezred jelenlegi helyzetét és feladatait vázolta fel.

Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok kitért a szervezeti változás során szerzett személyes tapasztalataira, ezt követően pedig három fő területre bontott előadásában szólt a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságról, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóságról, majd a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóságról is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal képviseletében Pála József szaktanácsadó ismertette a hivatal három fő pillérét, valamint felvázolta az egyes szakágakhoz tartozó speciális feladatokat is.

Az ország egyik legfiatalabb fegyveres testülete a Terrorelhárítási Központ. Megalakulásáról, szakterületeiről, fontosságáról, a feladatok hatékony ellátásáról és a Köztársasági Őrezred integrációjának folyamatáról Zimonyi Balázs rendőr őrnagy tartott prezentációt.

Végezetül Szarka Csaba ezredes, a Budapesti Védelmi Bizottság titkára ismertette a testület feladatait, az új jogszabállyal kapcsolatos változásokat, a munkacsoportok feladatait és bemutatta a katasztrófavédelmi, valamint a honvédelmi feladatokkal összefüggő szakmai irányítókat.

Fotó: A szerző felvételei