Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékos katonák a haza szolgálatában

2. rész

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: Fehértói Mihály tartalékos zászlós |  2022. február 17. 9:50

A tartalékos katonák száma az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél folyamatosan növekszik az utóbbi években. Az önként vállalt szolgálat során a katonák a civil életben megszerzett kompetenciáikat a honvédségnél elsajátított ismeretekkel ötvözve eredményesen képesek alkalmazni és kamatoztatni. A tartalékos rendszer célja, hogy az ország összes járásában jól felkészített tartalékos erő álljon rendelkezésre, emellett lehetőséget biztosít arra is, hogy a katonai pálya iránt érdeklődők kipróbálhassák magukat ezen a területen, és elindulhassanak a Magyar Honvédség által kínált életpályán.

Tordai Attila ömt. szds. (2.rész)

Tordai Attila tartalékos százados 2019-ben csatlakozott a zászlóaljhoz, ahol korábbi tanulmányait és a felnőttképzés keretében megszerzett tapasztalatait hatékonyan alkalmazza a tartalékos katonák kiképzésében.

Mikor csatlakoztál a Magyar Honvédséghez?

Középiskolás koromban a bátyámra tekintettem példaképként, aki akkor már katona volt. A Kossuth Lajos Katonai Főiskolára jártam, ahol sajnos egy év után egészségügyi okok miatt félbeszakadtak a tanulmányaim, utána Lentin és Szolnokon töltöttem a sorkatonai szolgálatomat. 2019-ben jelentkeztem önkéntes területvédelmi tartalékos katonának a zászlóaljhoz, ahol a fehérgyarmati járási század századparancsnok-helyettese lettem. Azóta átszerződtem műveleti tartalékos állományba, és szakaszparancsnok beosztásban dolgozom.

Civilben mivel foglalkozol?

Vadgazdálkodási és természetvédelmi mérnök vagyok. Ezzel is foglalkozom és oktatok. Közel tíz éve oktatok vadászhallgatókat, de emellett közgazdasági szakmérnöki vizsgát is tettem, így ilyen hallgatókat is képzek. Lőkiképzéssel is foglalkozom civilben, oktatok maroklőfegyverrel és hosszú lőfegyverrel történő, valamint precíziós lövészetet is. Emellett húsz éve küzdősportokkal foglalkozom.

Milyen feladatokban vettél részt eddig tartalékos katonaként?

Részt vettem a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonák, az önkéntes katonai szolgálatot teljesítők kiképzésében, jelenleg pedig az önkéntes katonai szolgálatot teljesítő katonák szakaszparancsnoka vagyok. A Huszártalálkozó, a Damjanich laktanya átadási ünnepségén, valamint parancsnoki látogatások során többször láttam el díszszakasz parancsnoki feladatokat, amely tartalékos katonaként nagy megtiszteltetés volt számomra.

Tordai Attila ömt. szds. (2. rész)

Civil életedből melyek azok a képességek, ismeretek, amelyeket a leginkább tudsz alkalmazni?

Főleg az oktatói tapasztalatom és az előadói képességeim, amit leginkább hasznosítani tudok. Amióta élek, elmondhatom, hogy folyamatosan tanulok és képzem magam. Szeretem a katonaéletet, szeretem a rendet, fegyelmet, amit nemcsak kiképzőként, hanem a civil életben is megkövetelek a hallgatóimtól.

* * *

Varga Andrea tartalékos zászlós lassan három éve lát el személyügyi feladatokat a zászlóalj életében. Azóta két fia is bekapcsolódott a területvédelmi zászlóalj munkájába.

Mikor és hogyan kerültél a Magyar Honvédséghez?

2019 májusában szerződtem a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei zászlóalj állományába önkéntes műveleti tartalékosként. Katonagyerek vagyok, így nem áll tőlem messze az egyenruhások világa. Édesapám is katona volt, bár gyerekkoromban még nem gondoltam, hogy én is követni fogom őt ezen a pályán. Három évvel ezelőtt egy ismerős hívta fel a figyelmemet a tartalékos rendszer lehetőségeire. Úgy érzem, sokkal erősebb és kitartóbb lettem az élet több területén, amióta felöltöttem az egyenruhát. Részt vettem azóta a déli határvédelmi feladatokban, valamint a honvédelmi táborok lebonyolításában is. A területvédelmi zászlóaljnál nagyon jól érzem magam, jó közösséget, összetartó csapatot ismerhettem meg, így szeretnék tartósan a Magyar Honvédség kötelekében maradni.

Varga Andrea ömt. zls (2.rész)

Környezeted, családod hogyan fogadta, hogy tartalékos katona lettél?

Először mindenki meglepődött kicsit, de aztán elfogadták a döntésemet. Középső fiam egy másik fegyveres szervnél dolgozott, tavaly óta a területvédelmi ezrednél szolgál önkéntes műveleti tartalékos katonaként. A kisebbik fiam, amikor betöltötte a tizennyolcadik életévét egyből jelentkezett önkéntes területvédelmi tartalékosnak. Tavaly nyáron a behívása alatt az egészségügyi dolgozók munkáját segítő, kórháztámogató feladatban vett részt. Jelenleg az érettségire készül, de tervei között szerepel, hogy jelentkezik az Acélkocka Altisztképzési Rendszerbe. Mindkét fiam a honvédségnél képzeli el a jövőt.

Mit üzennél azoknak, akik fontolgatják, hogy tartalékos katonának állnak?

Próbálják meg mindenképpen, hiszen kitartóbb, erősebb, magabiztosabb lesz a katonai szolgálattól az ember. Mindenki megismerheti, mire is képes valójában.

Kapcsolódó cikkek