Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékos katonák vonultak be a Damjanich laktanyába

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy, Stamusz Péter tartalékos százados | Fotó: Stamusz Péter tartalékos százados |  2022. január 8. 7:25

Több mint húsz önkéntes területvédelmi tartalékos katona vonult be január 5-én az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljhoz és kezdte meg hat hónapos kiképzését.

20220107-nyiregyhaza-bevomnulas  (2)

Az adategyeztetést és szerződéskötést követően a jelentkezők megkapták a kiképzéshez szükséges ruházati felszerelést, majd munka-, tűz- és balesetvédelmi oktatáson vettek részt. A zászlóaljhoz bevonult katonák kiképzésük során olyan elméleti és gyakorlati tudást sajátíthatnak el, ami a helyi közösség védelmi képességeit növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. A hat hónapos kiképzés különböző szakaszaiban honvédelmi, jogi, területvédelmi, általános lőkiképzési, tereptani, híradó és műszaki, valamint egészségügyi oktatáson, alaki kiképzésen és testnevelési foglalkozásokon vesznek részt.

20220107-nyiregyhaza-bevomnulas  (1)

A bevonulók egyike Gavallér-Mező Csilla szakaszvezető volt, aki örömmel válaszolt kérdéseinkre.

Mi motiválta?

Mindenképpen szerettem volna egy kiszámítható, hosszú távú munkahelyet. Az érettségi után már a büntetésvégrehajtás foglalkoztatott, amiről a családom akkoriban lebeszélt, de most már látják, hogy ez az én utam. Mivel kriminológián végeztem, ezért elsősorban a rendőrség vonzott, de egy közeli ismerősöm, aki a Magyar Honvédségnél dolgozik - szintén önkéntesként - rengeteg pozitív dolgot mesélt, így került előtérbe a tartalékos képzés.

Van családi példa?

Nincs, de nagypapám rendőr volt, így nem teljesen idegen számomra ez a fajta munkakör.

A családja hogyan fogadta, hogy katonának áll?

A családom mindenben támogat. Elsősorban a férjem, másodsorban az édesanyám, aki a nagypapám munkáját látva tisztában van azzal, hogy egy ilyen munkakör milyen előnyökkel és lemondásokkal jár. Mivel van egy kisfiam, így egyedül ez okozhat némi szervezést. Szerencsére mindenben támogatnak, és ha bármi van, ők mozgósíthatók.

Milyen érzés először egyenruhát hordani?

Szokatlan, de nagyon jó. Ha beszélhetek a társaim nevében is, akkor azt mondhatom, hogy reggel még nem nagyon találtuk a helyünket, de a beöltöztetés végére, már egy csapatnak éreztük magunkat.

Az alapkiképzés fizikai részére mennyire érzi magát felkészültnek?

Van bennem egy kis félelem, de úgy gondolom, hogy elsősorban fejben kell ott lenni. Én mindent meg fogok tenni, megpróbálom kitolni az állóképességem határát.

20220107-nyiregyhaza-bevomnulas  (4)

Bartha Ádám hadnagy, szakaszparancsnok a bevonuló katonákkal kapcsolatban elmondta: „Úgy vettem észre ez alatt a rövid idő alatt, hogy az állomány motivált, nagy bennük a tenni akarás. A korosztály vegyes, 18-tól egészen 50 éves korig. Közel egyharmadUK nő, többen köztük családanyák is. A fizikai állapotfelmérés a következő hetekben lesz, de előre vetíthetően jól fognak szerepelni. Kiképzésük ezúttal egy új egységes kiképzési programterv alapján történik. Ebbe már beleillesztették - többek között - a túlélési és egyéb harcászati technikák oktatását is.”

20220107-nyiregyhaza-bevomnulas  (3)

A Damjanich laktanyába bevonult katonák fél év alatt olyan ismereteket sajátíthatnak el, amelyek birtokában lehetőségük nyílik a honvédelmi pálya folytatására tartalékos, szerződéses vagy hivatásos szolgálati formában. A jelentkezők közül többen elmondták, hogy a hat hónap leteltével a honvédség kötelékében szeretnének maradni.

20220107-nyiregyhaza-bevomnulas  (5)