Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távozik a nemzetbiztonsági tanácsadó

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 9. 18:04

Távozik hivatalából James Jones, Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadója. Ezt maga az amerikai elnök jelentette be pénteken, a Fehér Ház Rózsakertjében. Jonest eddigi helyettese, Tom Donilon váltja a posztján.

A 66 éves, nyugalmazott tengerészgyalogos tábornok Jones hivatalosan két hét múlva távozik. Döntése megfigyelők szerint nem volt váratlan, mert mindig úgy tervezte, hogy két év után visszavonul az általa betöltött posztról.

A vietnami veterán Jones 40 évi szolgálat után, 2008-ban szerelt le a tengerészgyalogságtól. 2003 és 2006 között a NATO európai főparancsnoka és az Európában állomásozó amerikai erők parancsnoka volt.

A távozó tanácsadónak kulcsszerepe volt Obama külpolitikai döntéseinek kidolgozásában, beleértve az iraki kivonulást, az afganisztáni csapaterősítést, valamint az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok javítását. Jones külső szakértőként tovább segíti majd az elnöki apparátus munkáját, elsősorban az izraeli-palesztin béketárgyalások előmozdításában.

Jones kilépésével Obama belső körének egy újabb tagja távozik. A legutóbb Rahm Emanuel, az elnök kabinetfőnöke hagyta ott a Fehér Házat, mert harcba száll Chicago polgármesteri posztjáért.

A nemzetbiztonsági tanácsadói poszt várományosa, Donillon neve korábban a kabinetfőnöki poszttal kapcsolatban is felmerült. Korábban kulcsszerepe volt az elnök nemzetbiztonsági döntéseinek előkészítésében és a vezető-helyettesi szinten koordinálta az amerikai biztonsági szervek munkáját.

Az 55 éves, jogi végzettségű Tom Donilont az utóbbi években pártokon felül álló szakértőnek tartották, mert az elnökválasztási kampány idején Obamának és a republikánus elnökjelölt John McCainnek is adott tanácsot. A Clinton-kormány idején Warren Christopher külügyminiszter kabinetfőnöke volt

Donilon ellenezte az afganisztáni csapaterősítést, ami miatt katonai vezetőkkel konfliktusba keveredett. Megfigyelők szerint nagy befolyása lehet az Egyesült Államok Kína-politikájára.