Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanás egy afganisztáni mecsetben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 9. 15:58

Tizenhat ember halt meg egy mecsetben történt robbantásban pénteken Észak-Afganisztánban, Tahár tartományban. Az áldozatok között van a szomszédos Kunduz tartomány kormányzója is. „Egyelőre teljes a zűrzavar, nem tudjuk, hogy öngyilkos merénylet volt-e, vagy már előre elhelyezték a pokolgépet a mecsetben” – nyilatkozott újságíróknak Tahár tartomány rendőrfőnöke.

Ez volt a legsúlyosabb merénylet az országban a szeptemberi parlamenti választások óta: akkor legkevesebb 17 ember vesztette életét a tálibok akcióiban, amelyekkel a választásokat próbálták megakadályozni.

Szintén pénteken hat afgán milicistát lőttek le egy helikopteres támadásban a NATO vezette nemzetközi erők. Az eset tiltakozásokhoz vezetett a támadás helyszínén, a keleti Hoszt tartományban. A NATO szerint a helyi biztonságiak erők lőttek először.

A feldühödött helyiek „Halál Amerikára!" és „Éljenek a tálibok!" jelmondatokat skandálva, a hat holttestet magukkal hordva vonultak a kormányzó irodája elé.

A tartományi rendőrfőnök helyettese megerősítette, hogy az áldozatokat NATO-helikopterekből lőtték le, s hogy a nemzetközi erők szerint a helyi fegyveresek lőttek először, de azt is hozzátette, hogy nem tudják, kit okoljanak a támadásért. A NATO képviselői azt mondták, utánanéznek az esetnek.

Az erőszak azóta fokozódik újra a közép-ázsiai országban, hogy a szövetséges erők kiterjedt hadműveletet indítottak a déli Kandahár körüli területeken.