Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Technikai hiányosságokkal küzd az F-22 Raptor

Szöveg: JETfly |  2009. július 1. 14:29

Egy, korábban a Lockheed Martin cég alkalmazásában álló mérnök, aki részt vett az ötödik generációs F-22 Raptor fejlesztésében azt állítja, hogy a repülőgép „lopakodó” bevonata nem megfelelő.

Az üggyel kapcsolatban hatalmas vita zajlik Washingtonban, felvetve akár a Raptor gyártásának szüneteltetését is, írja a Nagy-Britanniában megjelenő The Register.

A perben, ami Kalifornia államban zajlik, Darrol O Olsen, aki 1995 és 1999 között vett részt a fejlesztésben elmondta, hogy szemtanúja volt annak, hogy a bevonat, amit a Lockheed Martin cég a Raptorok gyártása során alkalmazott, nem volt megfelelő. Olsen elmondta, hogy ő „a felső vezetők közé tartozott … az alacsony észlelhetőségi mutatókkal bíró hajtóművek fejlesztése területén", részt vett az F-117 lopakodó vadászrepülőgép és a B-2 lopakodó bombázó repülőgép fejlesztésében mielőtt csatlakozott volna az F-22 csapathoz.

Olsen a továbbiakban azt állítja, hogy a rossz minőségű bevonat nemcsak rontotta az F-22 lopakodó voltát, de a tavalyi évben, a leváló bevonat egy darabja, amit a repülőgép hajtóműve beszívott, több millió dolláros baleset okozója volt.Olsen elmondta azt is, hogy jelentések bizonyítják, hogy a cég tudott a hiányosságról, és azt nem orvosolták a későbbiekben sem.

Címkékbaleset