Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelképes zászlóátadás az Összhaderőnemi Parancsnokságon

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. július 1. 20:21

Székesfehérváron, ünnepélyes állománygyűlésen köszönt el az egység parancsnokoktól és a parancsnokság állományától Varga János vezérőrnagy, parancsnok-helyettes és mutatták be Pintér Zoltán vezérőrnagyot, az újonnan kinevezésre került parancsnokhelyettest.

Az ünnepség az elöljáró fogadása és a Himnusz után a parancsok ismertetésével folytatódott. Ezek alapján Varga János vezérőrnagyot július 8-ával felmentették a beosztásából és NATO beosztásba helyezték, Pintér Zoltán vezérőrnagyot pedig kinevezték az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnok-helyettesévé.

Benkő Tibor altábornagy, az ÖHP parancsnoka köszöntötte a két új beosztásba helyezett tábornokot. Varga János vezérőrnaggyal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az egyik szeme sír, a másik meg nevet, hiszen sajnálja, hogy elmegy a helyettese, de örül annak, hogy előrelépett, s egy magasabb beosztásban folytathatja a katonai pályafutását. “Több mint két évet dolgoztunk együtt. Először az összhaderőnemi parancsnokság szervezetének kidolgozásánál találkoztunk. Varga tábornok mindent megtett azért, hogy a Légierő Parancsnokság személyi állományának érdekeit képviselje, valamint vigyázott arra, hogy a megszűnő szervezet feladatrendszere se szenvedjen csorbát. Kompromisszumos javaslataival mindig arra törekedett, hogy a felszínre kerülő problémák minél hamarabb megoldódjanak. Munkájának köszönhető, hogy a megszűnő parancsnokság jelentős része vállalta, hogy átjárjanak Veszprémből és itt a parancsnokság kötelékében dolgozzanak tovább. Olyan katonákat toborzott maga köré, akik szakértelmükkel tovább tudták vinni a megszűnő szervezet feladatait. Sok emberről felelősséggel gondoskodott és a katonákon keresztül kísérte figyelemmel a családok helyzetét", fogalmazott Benkő Tibor. Kérte, hogy Varga János amilyen lelkiismeretesen képviselte a Légierő Parancsnokságot, a külföldi szolgálatában ugyanezt tegye a Magyar Honvédségért. Végezetül megköszönte a tábornoknak, azt az áldozatos munkát és az együttműködést, amit az elmúlt két évben a katonai vezetésben végzett.

 

Pintér Zoltán vezérőrnagyról elmondta, hogy eddig nem dolgoztak együtt, de tudja azt, hogy parancsnoki munkájában következetes, követelménytámasztó, de emberséges katona került kinevezésre a beosztásba. “A tábornok olyan szakember, aki kiváló képviselője lesz a haderőnemének, valamint a parancsnokságon dolgozó katonáknak. Azt kívánom, hogy találja meg a számításait a haderőnemi parancsnokságon", mondta Benkő Tibor, és kérte a jelen lévő parancsnokokat és a parancsnokság munkatársait, hogy segítsék új helyettesét ebben a munkájában. Végezetül hangsúlyozta, hogy tőlük bárki bátran mehet külszolgálatra, mert olyan embereket küldenek ki, akiket szívesen visszavárnak.

 

Varga János vezérőrnagy válaszbeszédében kiemelte, hogy jó volt ezzel a csapattal együtt dolgozni. “A Légierő Parancsnokság utolsó állománygyűlésén azt mondtam: ‘Emeljük együtt magasra az összfegyvermeni parancsnokság zászlaját, hogy közösen érjünk el sikereket!’ Most ezt a zászlót, jelképesen átadom Pintér tábornok úrnak, hogy ő is érjen még itt el nagyon sok sikert!" Végezetül megköszönte a parancsnokoknak és a beosztott állománynak azt a segítséget, amit a katonai feladatok végrehajtása során neki adtak.

Az ünnepi állománygyűlés a Szózat hangjaival zárult.

Fotók: Tóth László