Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teherán részrehajlással vádolja a NAÜ első emberét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 3. 7:19

Teherán részrehajlással vádolta meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) új főigazgatóját az iráni atomdossziéval kapcsolatban, de kifejezte reményét, hogy Amano Jukija “megváltoztatja hozzáállását”. Amano a NAÜ kormányzótanács ülését követően kijelentette: továbbra sem lehet tudni biztosan, hogy békés célokat szolgál-e az iráni atomprogram.

Erre reagálva Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter Genfben azt mondta : nem történt semmiféle irányváltás országa békés nukleáris tevékenységében, erre nincs semmilyen bizonyíték. Irán kész folytatni együttműködését a NAÜ-vel, és áll elébe a nagyhatalmakkal kezdett tárgyalások folyatásának is.

Mottaki felszólította Amanót és a NAÜ kormányzótanácsát, hogy tekintse át együttműködésük eddigi történetét, amely szerinte teljesen egyértelmű.

“Azt vártuk, hogy Amano úr ígéretéhez híven pártatlan álláspontot foglal el, de sajnos nem ez a helyzet. Reméljük, hogy megváltoztatja hozzáállását" – mondta Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője kérdésre válaszolva kedden egy teheráni konferencián, amelyen fejlődő országok ipari miniszterei vettek részt. A nukleáris fűtőanyag cseréjével kapcsolatban Szalehi leszögezte, hogy Irán tart a nyugati országok szándékától, ezért “minden szükséges garanciát meg kell kapnia, egyebek mellett azt, hogy a fűtőelemek cseréje azonos időben és iráni területen fog megtörténni".