Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tel-Aviv nemet mondott Washingtonnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 18. 7:04

Elutasította az izraeli miniszterelnök az Egyesült Államok kérését, hogy a zsidó állam állítsa le az egyik kelet-jeruzsálemi negyedben zajló lakásépítést – jelentette az izraeli katonai rádió.Kelet-Jeruzsálem, amelyet az izrael erők az 1967-es hatnapos háborúban foglaltak el, majd csatoltak Izraelhez, 200 ezer izraeli és 270 ezer palesztin otthona.

George Mitchell amerikai különmegbízott hétfőn azt a véleményét közölte Benjamin Netanjahu munkatársaival, hogy a Gilo zsidó lakótelepen zajló építkezések újabb feszültséget teremthetnek a palesztinokkal, és veszélyeztetik a békefolyamat felélesztését.

Netanjahu elutasította Mitchell kérését arra hivatkozva, hogy a szóban forgó lakónegyed “Jeruzsálem szerves részét képezi". A kormányfő hangsúlyozta, hogy nem áll szándékában korlátozni a lakásépítést, amely magánvállalkozás, és nem szükséges hozzá a kormány engedélye.

Kelet-Jeruzsálem, amelyet az izrael erők az 1967-es hatnapos háborúban foglaltak el, majd csatoltak Izraelhez, 200 ezer izraeli és 270 ezer palesztin otthona.

Egy névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő a francia hírügynökségnek azt mondta, Netanjahu “kész a legnagyobb visszafogottságot tanúsítani a ciszjordániai építkezésekkel kapcsolatban a béketárgyalások felújítása érdekében, de nem hajlandó ugyanerre a főváros, Jeruzsálem esetében".