Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes az iraki Mi-171-es flotta!

Szöveg: JETfly |  2010. november 19. 17:58

Irak átvette az utolsó két Mi-171E típusú helikopterét, melyeket még korábban 158 millió dollárért vásároltak. Ezzel teljessé vált a nyolcgépes Mi-171-es flotta, melyek a Bagdadtól 25 kilométerre fekvő Taji légibázisra kerültek. Irak az orosz helikoptereket amerikai támogatással, az iraki légierő modernizálási programja keretében kapta, így a tervezett 2011-es amerikai kivonulás előtt az ország már saját légierővel fog rendelkezni.

Az átadás előtt a helikoptereket az Egyesült Arab Emirátusokban alakították át, ahol korszerű fedélzeti berendezéseket és fegyverrendszereket kaptak. Jelenleg az iraki légierőnek tizenhat Mi-17-es és nyolc Mi-171-as helikoptere van, melyeket már teljes egészében iraki személyzet repül.

A hírhez kapcsolódik, hogy Oroszország és az Egyesült Államok tárgyalásokat folytatnak Afganisztánnal is, ahol új Mi-17-es helikopterek eladása van napirenden. Az első lépések ez ügyben még idén, 2010 márciusában kezdődtek, jelenleg a helikopter verziójáról és a fegyverek kiválasztásáról folynak a tárgyalások. Előreláthatólag az oroszok összesen huszonegy Mi-17-est adnak el Afganisztánnak, melyből néhányat ingyen és bérmentve adnának át.