Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes felelősséggel dolgozik a műveleti század

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. május 26. 20:34

Az MH KFOR Kontingens műveleti százada a május 24-i átadás-átvételt követően immáron teljes felelősséggel végzi feladatait a Többnemzeti Harccsoport-Észak (MNBG-N) felelősségi területén. Az ünnepélyes ceremónián az eddig a Camp Nothing Hill-ben települő amerikai erők adták át a feladatokat a magyar katonáknak.

Az MNBG-N felelősségi területén található táborban az öt harccsoport váltja egymást havonta. A harccsoportokon belül a műveleti századok is váltják egymást, minden esetben a harccsoportok parancsnokai döntik el a feladatok függvényében, hogy melyik századot jelölik ki erre a feladatra.

A Popovce település közelében fekvő tábor az északi, szerbek lakta terület stratégiailag egyik legfontosabb pontján, egy főút mentén helyezkedik el. A tábor fenntartása és abban katonai erők állomásoztatása a biztonság, illetve az összetűzések megelőzése szempontjából elengedhetetlen.

A Többnemzeti Harccsoport-Nyugat (MNBG-W alárendeltségében szolgáló öt műveleti század közül most a magyarokra került a sor. A Virágos-Kis Sándor százados parancsnoksága alá tartozó alegység már hetekkel korábban megkezdte a felkészülést az áttelepülésre, amelyet május 21–23-án több váltásban végre is hajtott kiegészülve a kijelölt logisztikai elemekkel, illetve a szlovén századtól a feladatra bevont négy, szerbül kiválóan beszélő tolmáccsal.

Az ünnepélyes átadás-átvételen megjelent Alan S. Dohrman dandártábornok, a Többnemzeti Harccsoport-Kelet (MNBG-E) és egyben a tábort átadó amerikai erők parancsnoka, Emanuelle Bellender ezredes, az MNBG-N parancsnoka, Katona Zoltán alezredes, az MNBG-W személyügyi és logisztikai főnöke Gaetano Ielapi alezredes, az MNBG-W zászlóaljparancsnoka, valamint Cseklán István őrnagy, az MH KFOR Kontingens parancsnoka.

1595902517
 

Az amerikai zászló levonását követően a magyar és a szlovén zászlókat vonták fel a Nothing Hill-i szolgálatukat most megkezdők. Mostantól egy hónapon át a magyar katonák feladata lesz a felelősségi területen a járőrözés végrehajtása; a Koszovó és Szerbia közötti fő határátkelőhely, az úgynevezett Gate 1 üzemeltetése; a tábor őrzés-védelme; azonnali reagálású erő biztosítása és a teljes logisztikai háttér megteremtése.

Fotó: Kiss Gábor hdgy.