Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes harci üzem Németországban

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. szeptember 22. 10:06

Az október közepén végrehajtandó RAPID ARROW 2008 harcászati gyakorlattal egybekötött légvédelmi rakéta éleslövészetre készülnek a magyar katonák a németországi Stadumban. Feladatuk az október közepén végrehajtandó RAPID ARROW 2008 harcászati gyakorlattal egybekötött légvédelmi rakéta éleslövészetre történő felkészülés.

Közel tizenhat óra alatt és 1200 kilométerrel a háta mögött érkezett meg az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred MISTRAL légvédelmi rakétaosztályából és vezetési zászlóaljából kijelölt állomány a Németország északi részén fekvő Stadumba.

A skarlátvörös barettsapkás katonák intenzív hazai felkészítést követően egy három hetes magas szintű harcászati gyakorlaton német PATRIOT és szlovén ROLAND alegységek katonáival közösen sajátítják el.
Egy egységes vezetési rendszerbe integrálódott, többnemzeti légvédelmi rakétacsoportosításban történő feladat-végrehajtás sajátosságait, melynek eredményességéről október közepén a krétai NATO rakétalőtéren (NAMFI) kell bizonyosságot tenniük.

Az út Győrből Szlovákián, Csehországon át vezetett a német ezred bázisára. Az utazás hosszú és fárasztó volt, az érdeklődők kérdésére egyetlen utas sem fogja a kényelmes, komfortos, élvezetes jelzőket használni. A szállás elfoglalása és a jóízű ebéd után – a várt pihenés helyett – a szerelvény vasúti kirakása következett egy nyolcvan kilométeres közúti menettel kombinálva, melyet a Bundeswehr katonái biztosítottak.

Ezt követően megtörtént az eszközök és a rendszer ellenőrzése, majd pedig teljes harci üzemre állt át az alegység. A már eddig sikeresen végrehajtott feladatok is bizonyítják: az állomány felkészült és motivációban sincs hiány.