Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tengeri blokád a jemeni partoknál

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 11. 9:07

Az észak-jemeni konfliktus további kiszélesedésének jeleként Szaúd-Arábia kedden tengeri blokád alá vonta Jemen vörös-tengeri partvidékét. Az intézkedésről a szaúdi kormány egyik tanácsadója tett bejelentést Rijádban. Elmondása szerint utasították a haditengerészetet, hogy minden gyanús hajót kutassanak át Jemen nyugati partjainál.

A szaúdi hadsereg korábban légicsapást mért az észak-jemeni síita (zaidita) lázadók állásaira, és fölszólította őket, hogy vonuljanak vissza az ország belsejébe. Rijádban attól tartanak, hogy a jemeni lázadás átterjedhet a szomszédos – szintén síiták lakta – szaúdi területre.

Irán – a jemeni síita lázadók támogatója – előzőleg figyelmeztette a térség országait, hogy ne avatkozzanak be Jemen belügyeibe.

A jemeni kormány tudatta, hogy célja a lázadók megsemmisítése; ennek fényében Szanaa valószínűleg üdvözli a szaúdi lépést. A jemeni síita lázadók – akiket vezérük, Abdel-Málik al-Húszi klánja után húsziknak is neveznek – néhány hónapja ismét harcot vívnak a szanaai kormány ellen. Először 2004-ben fogtak fegyvert arra hivatkozva, hogy úgy érzik, politikai, gazdasági és vallási kirekesztés sújtja őket a szaúdi és nyugati támogatást élvező szanaai kormány részéről.