Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama el akar látogatni Hirosimába

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 11. 9:30

Barack Obama amerikai elnök közölte egy kedden sugárzott televíziós interjújában, hogy még elnöksége alatt el akar látogatni a II. világháború végén amerikai atomtámadást elszenvedő két japán városba, ha mostani japáni látogatásán nem is lenne erre idő.

Hivatalban lévő amerikai elnök még soha nem utazott el Hirosimába és Nagaszakiba, főleg azért, mert az heves vitákat váltott volna ki az Egyesült Államokban.

“Hirosima és Nagaszaki emléke belevésődött a lelkekbe a világon mindenütt, és megtiszteltetésnek érezném, ha lenne lehetőségem ellátogatni ezekbe a városokba valamikor elnökségem alatt" – mondta az elnök az NHK japán közszolgálati televíziónak washingtoni idő szerint hétfőn a Fehér Házban adott interjújában.

Azóta, hogy Obama áprilisi prágai beszédében felvázolta egy atomfegyvermentes világ képét, illetve hogy októberben neki ítélték oda a Nobel-békedíjat, Japánban egyre erőteljesebben szorgalmazzák, hogy az elnök látogasson el a két városba. A polgármesterek egyenesen azt kérték az elnöktől, hogy még május előtt legyen a vendégük, mert akkor rendezi az ENSZ az atomsorompó-szerződés felülvizsgálati konferenciáját. Japán lapok szerkesztőségi cikkeikben és antinukleáris aktivisták is arra buzdították Obamát, hogy a többi Nobel-békedíjashoz hasonlóan menjen el abba a két városba, amely a világon egyedüliként színhelye volt atombomba pusztításának.

1595893242
 

Az atomcsapást túlélők országos szervezetének, a Nihon Hidankiónak a tagjai szerették volna, ha Obama kétnapos japáni tartózkodása alatt találkozik velük, idő hiányára hivatkozva azonban ezt elutasították. Sokakra mély benyomást tett viszont a távol-keleti országban, hogy John Roos új amerikai nagykövet csupán néhány hónappal tokiói állomáshelyének elfoglalása után, a múlt hónapban ellátogatott Hirosimába.

Obama politikai aknamezőre lép az Egyesült Államokban, ha ellátogat valamelyik városba, ugyanis a szenvedőkkel való együttérzését értékelhetik úgy, hogy bírálja az atombombák ledobásáról hozott korabeli döntést. Márpedig sok amerikai – a megkérdezettek 60 százaléka – még ma is úgy gondolja, hogy e döntés szükséges volt a háború befejezésének felgyorsítása érdekében. Ráadásul az Egyesült Államok annak hatására lépett be a háborúba, hogy Japán 1941. december 7-én megtámadta Pearl Harbort. Kisebbségben vannak azok Amerikában, akik az emberiesség elleni bűntettnek tartják az atomtámadásokat.

A legmagasabb beosztású amerikai tisztségviselő, aki ellátogatott a két japán városba, Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke volt.

CímkékENSZvizsga