Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

90 éves a Kalasnyikov tervezője

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 11. 10:38

Mihail Kalasnyikovot, a nemzetközi elismertségre szert tett, eredetileg szovjet gyártású AK-47-es gépkarabély orosz feltalálóját Moszkvában a Kremlben köszöntötték 2009. november 10-én, a 90. születésnapján.

A Kalasnyikov-gépkarabélyt a II. világháború végén tervezte meg az orosz konstruktőr, és az elsőként az 1956-os forradalom harcaiban, Budapesten használták.
A fegyvernek azóta számtalan továbbfejlesztett változata készült a Szovjetunióban. A Varsói Szerződés országaiban, Izraelben, Finnországban, Kínában, Jugoszláviában és egyes afrikai országokban. szintén számtalan licensz-változatát és másolatát gyártották és gyártják, köztük a kiemelkedő minőségű magyar AMD-65-öst, és az AK-63-ast, mely utóbbi a mai napig a Magyar Honvédség rendszeresített fegyvere.

A Kalasnyikov gépkarabélyt rendszerbe állítása óta a világ szinte minden háborújában használták és használják a mai napig. Az illegális fegyverpiacok legelterjedtebb fegyvere, egyes országokban egy zsák gabonáért, vagy pár dollárért megkapható.
A Kalasnyikov a haditechnika korlátai közül is kilépett, számtalan helyen megjelenik a kultúrában, egyes harmadik világ-beli államok címerébe is belekerült.

Mihail Kalasnyikov konstrukciója a világ egyik legelterjedtebb fegyvere, mely a haditechnika határain átlépve a XX. század egyetemes kultúrájának is része lett.