Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadihajó formájában született újjá a WTC

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 11. 11:39

A World Trade Center 2001. szeptember 11-én terrortámadás következtében ledőlt ikertornyainak maradványaiból épült a San Antonio-osztály ötödik partra szállító egysége, a USS New York (LPD 21).

A hajót ünnepélyes keretek között november 7-én, New York-ban állították szolgálatba, a jeles eseményen az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton is beszédet mondott, továbbá tiszteletét tette több ezer veterán, valamint a terrortámadás során életüket vesztett áldozatok hozzátartozói is.

A külügyminiszter mellett a haditengerészet egyik illetékese is felszólalt, hangsúlyozva, hogy a USS New York a Szabadság-szobor mellett szintén a szabadság szimbólumának szerepét fogja betölteni, emléket állítva mindannak, ami szeptember 11-ével kapcsolatba hozható: ez a hajó szimbolizálja majd az amerikaiak terrortámadás utáni összefogását, de New York városának karaktere is testet ölt benne.Bármerre is hajózzon az elkövetkezendő 40 évben, a USS New York a bátorságot, hősiességet és az áldozatvállalást fogja hirdetni.

A USS New York már a hatodik hajó az amerikai haditengerészet kötelékében, amit New York névre kereszteltek. Építését a Northrop Grumman végezte az avondale-i hajógyárban (New Orleans) a romba dőlt World Trade Center-ből származó acél felhasználásával. A hajó névadó ünnepségére 2008. március 1-jén került sor, New York-ba 2009. november 2-án érkezett. A hajó építése során (az orrészben) 7,5 tonna, az ikertornyokból származó acélt használtak fel.

1595893243
 

1595893244
 

1595893244