Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bepillantás az öngyilkos terrorizmus pszichológiájába

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. november 11. 12:17

November 6-án ért véget a NATO Rögtönzött Robbanóeszközök Elleni Hadműveleti Törzstiszti Tanfolyam, amelynek ezúttal is a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis adott otthont.

Az egyhetes kurzus során elméleti előadások és kiscsoportos foglalkozás keretében négy nagy tapasztalatokkal rendelkező szakértő és három meghívott előadó készítette fel a 32 külföldi (13 NATO és egy PfP tagországból) és három magyar résztvevőt a rögtönzött robbanóeszközök elleni védelem tervezésére.
A tanfolyamon a hallgatók megismerkedtek a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység koncepciójával, funkcióival, és az ilyen jellegű fenyegetettség ellen irányuló semlegesítési képességekkel.

Az előadások során áttekintették a hadműveleti parancsnokságok szerepét, felelősségi területeit, kapcsolatait és eljárásait, valamint bepillantást nyerhettek az öngyilkos terrorizmus pszichológiájába. Az elsajátított ismeretek alapján csoportfoglalkozás keretében egy adott környezetben előforduló hadműveleti komplex feladatsort hajtottak végre, melynek célja a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység törzsekre háruló feladatainak begyakorlása volt egy esettanulmányon keresztül. Az ismeretbővítés során Bas Kuipers alezredes bemutatta Hollandia rögtönzött robbanóeszközök elleni védekezésének eddig megszerzett tapasztalatait.

Az MH KKB és a MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoki és szakállománya az elmúlt és az idei évben a hasonló NATO rendezvények szervezésében szerzett rutint is felhasználva készül fel a nemzeti C-IED képesség várhatóan jövő év végi akkreditációjára.

1595893244

 

1595893245