Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Térinformatikai rendszer a helikopterbázison

Szöveg: Szurmay Zoltán |  2009. augusztus 4. 13:03

Az ország laktanyái közül elsőként Szolnokon, az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázisról készült olyan részletes, pontos, naprakész térkép, amellyel megteremtődtek a feltételei egy korszerű térinformatikai rendszer kidolgozásának. Bár nem háromdimenziós, de így is alapvető információkat szolgáltat az értő felhasználóknak.

A 2007-ben elkezdődött méréssorozat 2008 márciusára már be is fejeződött. A térinformatikai rendszer is elkészült. Bár nem háromdimenziós, de így is alapvető információkat szolgáltat az értő felhasználóknak. Nemcsak a vízszintes adatok, távolságok olvashatók le róla, de az épületek, műtárgyak magassága is. Szerepelnek rajta a felszíni és a földalatti közművek is.

A program készítése során a meglévő dokumentációkat szkennelték, digitalizálták. Ezért volt fontos a földmérők korábbi precíz munkája. Az épületek, a jól azonosítható tereptárgyak, az úgynevezett elsőrendű pontok bemérésének hat centiméteren belül kell lenni. Ez azt jelenti, hogy ha két épületnek egymáshoz való távolságát megmérik – mérőszalaggal vagy lézertávmérővel -, akkor az eltérés mindössze csak ennyi, a tényleges távolsághoz képest pár centiméter eltérés lehet.

1595889913
Jellemző a pontosságra, hogy a térképen jelölt fák, a másodrendű pontok távolsága közötti eltérés a valóságban, a lépték helyes alkalmazásával csak tíz centiméter lehet.

A változóbb, élő bemérési pontok, mint például egy füves terület vagy az erdő szélét, fél méteres pontossággal lehet megállapítani.
A térinformatikai rendszer alapja a nagy méretarányú térkép. Ez több mint egy éve rendelkezésére áll a HM Térképészeti Kht. szakembereinek – tudtuk meg Sipos György nyugállományú alezredestől, a négynapos tanfolyam és a vizsga egyik szervezőjétől.

A program folyamatos karbantartást igényel. A rendszer használatát oktatták július 28-31. között a HM Térképészeti Kht. munkatársai. A résztvevők az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartoznak. A tanfolyam során felelevenítették korábbi térképészeti tudásukat, elsajátították az új ismereteiket.
Esetleges tűz esetén például óriási segítség a gyors döntések, a kár enyhítése során, hogy tudjanak olvasni az adatokból. A térinformatikai rendszer adatbázisában szerepelnek többek között az épületeket „leíró" adatok (pl. épületszáma, neve, anyaga, magassága, stb.), az ajtók elhelyezkedése, méretei.

Megtudhatják belőle a becsatlakozó közművek típusát, adatait. A katonák megtanulták a programot kezelni. A két nap előadást követően két nap gyakorlat következet. Az augusztus 3-án, a vizsgán Szegő László alezredes, törzsfőnök-helyettes és a szakmai bizottság előtt eredményesen bizonyítottak.