Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrorpánik Amerikában: ismét akcióban az al-Kaida?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 26. 8:36

Megpróbálta felrobbantani egy utas a Northwest Airlines amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatát pénteken, de a robbanószerkezet felmondta a szolgálatot – közölték névtelenséget kérő amerikai nemzetbiztonsági tisztviselők. A gép rendben leszállt a detroiti repülőtéren.

Csak a nigériai merénylő sebesült meg a merényletkísérletben. Amerikai sajtójelentések szerint az utas azt közölte a nyomozókkal, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida terrorszervezettel, és a nála levő robbanóanyagokat Jemenben szerezte be.

A Northwest Airlines járata 278 utassal és 11 fős személyzettel a fedélzetén Amszerdamból érkezett Detroitba, amikor húsz perccel a tervezett landolás előtt megszólalt a tűzjelző. Mind kiderült, az egyik utas megpróbált fölrobbantani egy nála lévő, egyelőre ismeretlen összetételű bombát. Az eszköz nem robbant fel, hanem begyulladt, súlyos égési sérüléseket okozva a támadó egyik lábán. A lángot tűzoltó készülékkel és vízzel eloltották, a folyamatosan kiabáló férfit pedig a személyzet és az utasok együtt legyűrték. A pilóta közben rendben leletette a gépet a detroiti repülőtéren.

A amerikai rendőrök azonnal őrizetbe vették a nigériai állampolgárságú férfit, aki azt állította, hogy az al-Kaida szervezet tagja. A 23 éves Abdul Mudallad szerepel is az amerikaik listáján, amely a szervezettel kapcsolatban állók listáját tartalmazza, ám nem azon, amelyen a repüléstől eltiltott személyek szerepelnek. A férfi Jemenben szerezte be az anyagot, amelyet aztán a lábához erősített, hogy majd az abba fecskendezett másik anyaggal detonációt idézzen elő, de az amerikai rendőrség szerint porból és folyadékból álló elegy szerencsére nem robbant fel, csak kisebb tüzet okozott.

Az incidens kapcsán Barack Obama amerikai elnök elrendelte a légijáratok szigorúbb ellenőrzését, és készültséget vezettek bel a világ számos repterén attól tartva, hogy a nigériai férfinek társai lehetnek, akik más repülőgépeket próbálnak felrobbantani.