Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrorsorozattól retteg Irak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 29. 8:05

Az iraki kormány értesülései szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló csoportok támadások sorozatát tervezik szerte az országban. Núri al-Máliki miniszterelnök szerint az al-Kaida szunnita szövetségesei és a néhai Szaddám Huszein iraki elnök betiltott pártjának tagjai külföldi támogatással pokolgépes merényleteket és gyilkosságok sorozatát készülnek végrehajtani.

Az iraki rendőrség ellen intézett összehangolt támadásokban 62 embert öltek meg lázadók. Egy héttel korábban egy öngyilkos merénylő legalább 57 embert rántott magával a halálba a hadsereg egyik bagdadi toborzó irodájában.

Összességében Irakban jelentősen csökkent az erőszak szintje az utóbbi két év alatt a 2006-2007-es felekezetközi villongások mészárlásaihoz képet, de a merényletek és lövöldözések most is mindennapos jelenségnek számítanak.

A tervek szerint az Egyesült Államok augusztus 30-én hivatalosan is lezárja harci küldetését Irakban. Az amerikai hadsereg utolsó harcoló dandárja már augusztus 19-re virradóra elhagyta Irakot, ahol így jelenleg már kevesebb mint 50 ezer amerikai katona állomásozik, s feladatuk csupán tanácsadásra és az iraki erők kiképzésére korlátozódik.

Címkékkiképzés