Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Koporsódat a nemzet zászlaja borítja”

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. augusztus 29. 13:57

Hazahozták Magyarországra Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy földi maradványait. Az Afganisztánban hősi halált halt magyar katona holttestét – gyászoló családtagjai, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetőinek jelenlétében – vasárnap délelőtt katonai tiszteletadással fogadták Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

Pontosan 10 órakor érkezett meg a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra az az AN–26-os típusú szállító-repülőgép, amellyel Magyarországra szállították az augusztus 23-án, Afganisztánban hősi halált halt Pappné Ábrahám Judit földi maradványait. A koporsót katonai tiszteletadással – a gyászoló hozzátartozók és családtagok, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetőinek jelenlétében – fogadták Kecskeméten.

A díszsorfalban ott álltak azok az egyenruhások, akik a hősi halottal együtt szolgáltak Afganisztánban. Jelen voltak a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái, akikkel Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy korábban a dunántúli alakulatnál együtt szolgált.

A nemzeti színű zászlóval letakart koporsót a hősi halott katonatársai hozták le a repülőgépből. Sándor Zsolt ezredes, a tatai dandár parancsnoka jelentette dr. Hende Csaba honvédelmi miniszternek: Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy holttestét hazaszállították.

 

– Tisztelt hadnagy asszony, kedves Judit! Fájdalommal köszöntünk itthon. Köszöntünk, bár most messze jársz! Átmentél abba az ismeretlen tartományba, ahonnan még nem tért vissza senki – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, majd hozzátette: a honvéd élete szolgálat a hazáért. Ha kell, mindhalálig. Ez nemcsak szó, hanem maga a valóság, amellyel most újra szembesülnünk kell.

„Ez a hivatás egész embert kíván, feltétlen odaadást parancsol. Amikor honvéd lettél, amikor a honvédek közé léptél, megtanultad ezt. Vállaltad az életüket, osztoztál a sorsukban. Része lettél annak a közösségnek, amely a szolgálat útját járja, a katona sorsát éli. Most, hogy beteljesedett a sorsod, ők állnak körül, ők hordoznak" – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

– Koporsódat a nemzet zászlaja borítja. Annak a nemzetnek a zászlaja, amelynek végül mindent odaadtál. Ez a közösség és ez a nemzet emlékezni fog rád. Csatlakoztál ahhoz a száz, meg százezer magyar katonához, akik előtted jártak közös történetünk évezredes országútján. Azokhoz, akik a hazáért éltek és meghaltak – mondta Hende Csaba.

 

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: „gyászol az ország. Férjed és családod mellett áll az egész Magyar Honvédség és az egész magyar nemzet. A megrendülés és a fájdalom éjfekete óráiban mindannyiunkat külön-külön az vigasztalja, amiben hisz, az Isten irgalma, a szolgálat hivatásának ereje. A tudat, hogy értelmes, szép életet éltél…. Egy magyar honvéd elesett, helyére lép a másik. Az úton tovább megyünk, mert a katonaélet örök törvénye szerint az a feladatunk, az a küldetésünk, hogy tovább menjünk, hogy tovább szolgáljunk. Továbbmegyünk, de nem felejtünk!" – mondta beszédében Hende Csaba Kecskeméten.

Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagyot, a Magyar Honvédség hősi halottját hétfőn délután, szülőfalujában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacskán helyezik végső nyugalomra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szöveg: Szűcs László
Fotó: Rácz Tünde