Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tetteink által válunk hőssé

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kormány Gábor |  2023. szeptember 28. 19:23

Hősnek nem születünk, hanem tetteink által leszünk – jelentette ki dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a böhönyei német–magyar katonatemető karbantartó munkálatainak befejezése alkalmából tartott ünnepségen, szeptember 28-án, csütörtökön.

Böröndi Gábor vezérezredes kiemelte: a katonai hivatás, a közösség szolgálata, a biztonság szavatolása és a béke iránti elkötelezettség – főleg napjainkban – elsőrangú feladat.

„Katonának lenni különbözik minden más szolgálattól. Hiszen ennek során a haza védelmét az életünk árán is biztosítani kell. A legdrágábbat adjuk a hazánkért, mint az itt elhunyt magyar és német katonák is tették. Közös felelősségünk, hogy a múltat szem előtt tartva összefogjunk, emlékezve a sikerekre, kudarcokra, hőseinkre, önfeláldozásukra” – jelentette ki a Honvéd Vezérkar főnöke. Hozzátette: a mindenkori nemzedék felelőssége, hogy az elődöktől kapott példát megőrizve gondozza és azokat közvetítse az utódainak. Zsoldos Márta Piroska, Böhönye Község Önkormányzatának polgármestere történelmi kitekintőjében kitért arra, hogy a második világháborúban a magyarországi harcoknak Somogy vármegye területe volt az egyik legvéresebb és legjelentősebb helyszíne.

„A béke utáni vágyakozás ma különösen időszerű. Békét akarunk. Isten adja, hogy továbbra is békében élhessünk” – tette hozzá.

KG_20230928_bohonye_megemlekezes_009

Daniel Passbach alezredes, német véderőattasé beszédében emlékeztetett arra, ez a nyolcadik alkalom, hogy magyar és német katonák közösen végeznek karbantartó munkálatokat a böhönyei katonatemetőben. „Úgy gondolom, hogy ez a közös megemlékezés a német–magyar együttműködés és a nemzetek közötti barátság jele. Az emlékezés különösen fontos. Az elmúlt háborúk hősi halottai mutatják meg nekünk a béke és a szabadság útját. Áldozatukkal lehetővé tették azt az életet, amelyet ma is élhetünk” – hangsúlyozta.

A megemlékező gondolatokat és az egyházi szertartást követően a temetőben koszorút helyezett el többek között dr. Böröndi Gábor vezérezredes és dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóságának igazgatója.

A rendezvény a „Volt egyszer egy bajtársam” című német katonadallal és a Magyar Takarodóval zárult.