Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Thatcher merénylője a brit parlamentben

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 13. 8:24

Huszonöt éve, 1984. október 12-én hajnali három órakor pokolgép robbant abban a brightoni hotelben, ahol a brit Konzervatív Párt vezérkara szállt meg a párt éves konferenciája alatt. Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) által elkövetett merénylet öt ember életét oltotta ki, de Margaret Thatcher miniszterelnök sértetlen maradt.

Az írek évszázados függetlenségi törekvéseit a múlt század elején koronázta részleges siker, amikor 1921-ben létrejött az Ír Köztársaság. A brit fennhatóság alatt maradt Észak-Írország (Ulster) a katolikusok és protestánsok közti villongások színtere lett, egymást követték a merényletek, gyilkosságok, amelyek mögött jobbára a tartomány függetlenségéért küzdő IRA állt. A katolikus terrorszervezet 1979-ben meggyilkolta Lord Mountbattent, a királynő unokatestvérét, és akcióit kiterjesztette Angliára is.

Az IRA nem csak propaganda célok miatt választotta célpontnak Thatcher asszonyt: őt tették felelőssé azért, hogy a brit hatóságok az északír politikai foglyokat közönséges bűnözőkként kezelték. (Ezen egyébként akkor sem változtattak, amikor tiltakozásul az IRA tíz tagja éhségsztrájkot kezdett, és meghalt a börtönben.)

A merénylet kivitelezését Patrick Magee vállalta, aki még szeptemberben, álnéven jelentkezett be a szállodába, és lakosztályának fürdőszobájában elrejtette az időzítővel ellátott, ötven kilós bombát.

Thatcher asszony, aki még beszédén dolgozott, csodával határos módon maradt életben, percekkel a detonáció előtt lépett ki fürdőszobájából. Anthony Berry konzervatív képviselő és további négy ember azonban életét vesztette, több mint harmincan megsebesültek a több emelet magasból leomló tégla, törmelék és üveg miatt. Norman Tebbit kereskedelmi és ipari minisztert csak négyórás munkával tudták kiszabadítani a romok alól.

 

A merénylet azért nem járt súlyosabb következményekkel, mert a viktoriánus korban épült szálloda akkor sem dőlt össze, amikor középső részén nyolc emelet leomlott.

A Vaslady higgadt maradt, közvetlenül a támadás után már interjút adott, és megtartotta beszédét is. Abban a robbantást az ország demokratikusan választott kormányának megbénítására tett kísérletnek minősítette, és párhuzamot vont az akkor már nyolcadik napja zajló bányászsztrájkkal is. A munkabeszüntetést is egy szervezett forradalmi kisebbség művének nevezte, amely tudatosan akarja eltávolítani a demokratikusan megválasztott kormányt az útból.

Az IRA azonnal magára vállalta a támadást, és arra figyelmeztetett: “ma nem voltunk szerencsések, de csak egyszer kell, hogy azok legyünk. Önöknek mindig szerencsésnek kell lenniük. Teremtsenek békét Írországban, és a háború véget ér!".

A tettest 1986-ban nyolcszoros életfogytiglanra ítélték, de az 1998-as nagypénteki észak-írországi békeegyezmény keretében szabadon bocsátották.
Az IRA 2005-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres harccal, és Írország demokratikus egyesítését politikai eszközökkel akarja elérni.

Angliában a napokban nagy felháborodást váltott ki, hogy a tettét soha meg nem bánó Patrick Magee a merénylet 25. évfordulóján a parlament épületében szólalhat fel.