Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiszalökön emlékezett a forradalomra a Honvéd Vezérkar főnöke

Szöveg: Szűcs László |  2011. október 21. 21:33

„1956 hőseinek örökségéért nekünk, mai utódoknak hálásnak kell lennünk” – fogalmazott Tiszalökön elmondott ünnepi beszédében dr. Benkő Tibor vezérezredes. A Honvéd Vezérkar főnöke a nemzeti ünnep alkalmából rendezett városi ünnepségen vett részt október 21-én, pénteken délután, majd koszorút helyezett el az ’56-os emlékoszlopnál.

Zsúfolásig megtelt október 21-én, pénteken délután a tiszalöki művelődési ház nagyterme. Itt rendeztek városi ünnepséget az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 55. évfordulója alkalmából. A Himnusz közös eléneklése és a Kossuth Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskola énekkarának műsora után dr. Benkő Tibor vezérezredes mondott ünnepi beszédet.

1595926270
„A szabadságvágy mélyen él a magyar emberek lelkében. Évszázadok hosszú során át hősies bátorsággal, minden áldozatot vállalva küzdöttek elődeink azért, hogy ez a szép ország, a magyar föld és nehéz sorsú lakói szabadságban és függetlenségben élhessenek. A magyar történelem nagyszerű példák sorával bizonyította a lelkünkben élő, a legszebb hagyományainkba, az alapvető értékeink örökségébe és talán a génjeinkbe is íródott szabadságvágyat, amely rendkívüli tettekre késztetett kiváló hazafiakat, polgárokat és katonákat egyaránt" – fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnöke.

Benkő vezérezredes hozzátette: „Annak a Magyar Honvédségnek az egyenruhájában állok most önök előtt, amely a magyar történelem egyik sorsfordító pillanatában, 1848-ban a szabadságáért minden áldozatot vállaló nemzet, a létéért küzdő haza állampolgárai összefogásával jött létre. 1848 eszménye, a márciusi ifjak bátorsága a magyar emberek lelkében kitörölhetetlenül él. Generációkon áthagyományozott értékeiben és bátor tetteiben megjelenő öröksége fényesen mutatta az utat 1956 októberében is, amikor a magyar emberek ismét a szabadságot választották."

A Honvéd Vezérkar főnöke elmondta azt is, hogy „1956 hőseinek örökségéért nekünk, mai utódoknak hálásnak kell lennünk. Hálásnak a mai is köztünk élő apáknak, anyáknak, nagyszülőknek, a meggyilkolt, börtönbe vetett ezreknek, a meghurcolt és hazájukból elüldözött százezreknek. Európa és a világ népei a magyar emberekre napjainkban is 1956 hőseinek utódaiként tekintenek. Ötvenöt esztendővel a forradalom után is érezzük ennek áldó hatását és segítségét mai életünk mindennapi küzdelmei megvívásában. Nemcsak ünnepeinken, nemcsak meghatározó politikai személyiségek nyilatkozataiból, de művészek, katonák, gazdasági vezetők és egyszerű közemberek megszólalásaiból is érezzük, tudjuk, milyen nagy mértékben köszönhetjük a forradalomnak, hogy Magyarországra pozitívan tekint a világ."

A tiszalöki ünnepség a Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulóinak Magyarnak lenni büszke gyönyörűség című ünnepi műsorával ért véget, majd a rendezvény az ’56-os emlékoszlopnál koszorúzással folytatódott. Az emlékműnél elhelyezte az emlékezés virágait Benkő Tibor vezérezredes is.

1595926271
 
1595926271
 
1595926271

 
 Fotó: Tiszalöki Városi Könyvtár és Művelődési Ház