Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelgés a tengeren túlról

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. január 26. 9:12

Különleges módon, hadijátékkal tisztelegtek a doni áttörés magyar hőseinek emléke előtt Kaposváron. Paul Schipper nyugállományú alezredes Wisconsinból érkezett Magyarországra, hogy a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár hazai képviselőivel együtt, itt, Magyarországon emlékezzen a magyar honvédekre.

Paul Schipper_2

Az Amerikai Egyesült Államok hadseregének egykori tisztje saját elmondása szerint nagy érdeklődéssel tanulmányozta Magyarországot, valamint hazánk hadtörténelmét, és nem utolsó sorban ő maga is gyűjtője a magyar katonai relikviáknak. Hagyományőrzőként sok hazai bajtársával ápol jó barátságot.

Amikor hírét vette a doni áttörés nyolcvanadik évfordulójára tervezett megemlékezéseknek – amelyek részét képezte a január 22-én, vasárnap, Kaposváron előadott hadijáték is, amit Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is megtekintett –, úgy döntött, hogy vállalja a nagy utat és Magyarországra jön, hogy közösen fejet hajtva fejezhesse ki tiszteletét.

„Azt gondolom, hogy fontos megemlékeznünk azokról, akik elestek és azokról is, akik túlélték. Sokuknak nagyon nehéz sors jutott később. Fontosnak tartom, hogy emlékezzünk rájuk” – mondta, hozzátéve, hogy örömmel látta azt az összefogást, aminek keretében a Honvédelmi Minisztérium is támogatta a hagyományőrzők tevékenységét.

Kapcsolódó cikkek