Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: emlékeznünk kell hőseinkre

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. január 23. 11:32

„Egy modern, 21. századi haderőt építünk, amely csak úgy tud sikeres és eredményes lenni, hogyha tudja, számontartja és megemlékezik az elődeiről” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter január 22-én, vasárnap Kaposváron.

20230122_Kaposvár_miniszter (2)

Különleges rendezvénynek adott otthont a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampuszának Pannon Lovasakadémiája január 22-én. A doni áttörés nyolcvanadik évfordulójára emlékezve katonai hagyományőrzők tartottak hadijátékot, bemutatva a doni katasztrófa kilátástalansága ellenére is bátran harcoló magyar katonák hősies helytállását. A rendezvényen jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is.

A Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár és a szervezetet alkotó tagegyesületek katonai hagyományőrzői idézték fel a nyolc évtizede bekövetkezett doni áttörést követő napok történéseinek egy-egy pillanatát. Amint arra Babák László nyugállományú ezredes, a dandár elnöke rámutatott, a hagyományőrzők két nappal korábban érkeztek meg az egyetem kaposvári kampuszára, amit követően emlékmenettel, megemlékezésekkel és zárásul egy hadijáték előadásával tisztelegtek a nyolcvan évvel ezelőtt hősi halált halt, megsebesült, eltűnt vagy a sokszor csodával határos módon hazatért magyar honvédek emléke előtt.

20230122_Kaposvár_miniszter (9)

A látványos, pirotechnikai eszközökkel is színesített csatarekonstrukciót követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter méltatta a korhű gyűjteményüket sokszor saját anyagi lehetőségeikből összeállító katonai hagyományőrzők elhivatottságát és tevékenységét. „Ha egy modern hadsereget építünk, akkor annak a gyökerei is nagyon fontosak. Olyan katonanemzet vagyunk, ami évszázadok, sőt évezredek óta mindig helyt állt a csatatéren. Emlékeznünk kell azokra a hősökre, akik ott voltak, odatették magukat” – fogalmazott a honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy őrájuk támaszkodva épülhet csak a jövő.